Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кирил Петков призовава за "огромни реформи" на службите. ДАНС мина в самозащита


Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков
Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков каза пред Нова телевизия в събота, че са нужни "огромни реформи" на службите. Това провокира ДАНС да го обвини в некомпетентност.

Кирил Петков каза, че е необходима реформа, но не каквато по-рано предложи съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов. Той поиска сливане на Служба "Военно разузнаване" и Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР), т.е. военното и външното разузнавания.

Първоначално Атанасов каза, че ГЕРБ и ДПС подкрепят идеята, като след това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатът от ДПС и санкциониран за корупция по закона "Магнитски" Делян Пеевски казаха, че не е време за реформи на службите. След това Атанасов подаде оставка като шеф на парламентарната комисия, отговаряща за спецслужбите.

Въпреки че не подкрепя въпросното сливане, Петков каза пред Нова телевизия, че има нужда от цялостна реформа на службите.

“Огромно обновяване на службите трябва да се случи”, каза той. “Трябва да се върнем обратно и да кажем [на ГЕРБ]: вижте, ако не е този тип реформа, реформа трябва. И дайте да намерим консенсус как тази реформа да се случи.”

“Не сме се предали” добави Петков. Той каза също, че възобновява разговора с ГЕРБ за “огромни реформи” още следващата седмица.

Петков даде пример с Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), където работят около 2200 души и където според него могат да се направят структурни реформи.

"Разпределени са по странен начин, стар начин, и няма ясни методи за оценяване на отделните служители колко са ефективни и колко не са. Има доста субективен фактор в тяхната оценка", каза Петков пред Нова.

По неговите думи целта е "хората, които са най-добрите, да бъдат промотирани, а не тези, които са най политически угодни или във времето са били във взаимодействие под някаква форма с недържавни органи".

По-късно в събота ДАНС отговори на Петков, като го обвини в „некомпетентни, неверни и подвеждащи коментари" по отношение на работата на службата.

"Безотговорно и опасно е когато политици и псевдоексперти коментират и дават оценки на елементи от дейността на ДАНС", се казва в позицията. Не е обичайна практика службата да коментира политически изказвания.

Петков също така критикува ДАНС, че не е реагирала навреме със случая на свещениците от руската църква, които бяха изгонени от страната.

Става дума за архимандрит Васиан и още двама служители на църквата, които бяха обвинени, че са заплаха за националната сигурност. Това се случи близо седмица след като Северна Македония забрани на архимандрит Васиан да влиза в страната.

През май ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) изготвиха приоритети, по които да се сформира ново правителство, един от които беше приемането на законодателни промени за освобождаване на ръководствата на българските служби за сигурност от чуждо влияние.

Още през август ПП-ДБ заговори за реформа на службите, с които да се намали влиянието на президента в сферата на сигурността, която по Конституция се ръководи от Министерския съвет. Предложената от Атанасов промяна също предвиждаше намаляне на влиянието на държавния глава във въпросните служби.

*Корекция: първоначално текстът е публикуван със заглавие "Кирил Петков се съгласи с Борисов и Пеевски, че не е добър момент за реформа на службите", което не отговаря на истината.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG