Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Колко празни приказки слушаме от политиците? Кой взима третия мандат


Лидерите на седемте парламентарни политически сили.
Лидерите на седемте парламентарни политически сили.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Соледар
  • Руският петрол
  • Любомир Николов

"Сигурността на Европа е изправена пред предизвикателство и е застрашена", каза Урсула фон дер Лайен при подписването на декларацията между ЕС и НАТО за засилване на сътрудничеството. Поводът е известен - войната на Русия срещу Украйна.

Руските сили са превзели град Соледар, твърди британското военно министерство. Създателят на частната армия “Вагнер” Евгений Пригожин също казва така. Министерството на отбраната на Киев обаче казва, че боевете продължават.

Малкият град се превърна в основна мишена за Русия в последните седмици. Основна роля в атаките играят наемниците на “Вагнер”.

Вътре в Русия - лекари написаха отворено писмо до президента Владимир Путин с искане да спре издевателствата над затворения опозиционер Алексей Навални и да му бъдат оказани необходимите медицински грижи.

В съседна Грузия - бившият президент Михаил Саакашвили е в ареста, където е бил отровен. Красен Станчев обяснява защо именно успешните реформи при управлението на Саакашвили са основен мотив за отравянето му.

Ако харесвате този бюлетин, препоръчайте го на приятели и им изпратете линк за абонамент.

“Лукойл” цъфти в България

Европа спря да внася петрол от Русия и цената му падна. Страната ни обаче е извън тази тенденция. Генка Шикерова разказва как България се оказа на трето място в света по внос на руски петрол, след Китай и Индия.

В основата на този факт е присъствието на “Лукойл” в България. В същото време руската компания обяви, че продава рафинерията си в Сицилия. Медии в Румъния и Молдова съобщават, че “Лукойл” продава активите си и там.

Става дума за петрола. Дали обаче България е преодоляла зависимостта си от руския газ? Може да гледате интервюто на Николай Лавчиев с Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт.

Държавата отново поема контрола над “златния гьол” на граничния пункт “Капитан Андреево”, съобщи земеделският министър Явор Гечев. Става дума за дезинфекцията на превозни средства, която от 10 години се извършва от частна фирма.

Шест района на София получават допълнително 10 милиона лева за озеленяване. Максим Караджов обяснява в “Дневник” дали е случайно, че и шестте района са управлявани от кметове от ГЕРБ.

Ако имате мнение по тези новини, коментирайте на страницата ни във Facebook или пишете на svobodnaevropa@rferl.org.

Всички искат третия мандат

Президентът Румен Радев все още пази мълчание и не казва нито кога, нито на кого ще връчи третия мандат за съставяне на правителство. Има ли разлика обаче кой ще го получи? Да, има. Може да прочетете защо.

Христо Иванов от “Демократична България” отново каза, че очаква мандата, за да излъчи кабинет. "Той ще бъде технически и няма да разреши политическите разделения, а ще извади пред скоби националния интерес", каза Иванов.

Малко по-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се извини на Иванов, че го е предложил за премиер. "Ще искам подписване и то на лидерите", каза Борисов.

Два дни по-рано Борисов предложи “нов обществен договор”. Това даде повод на философа Стефан Попов да изобрети нова дума - празношумие. Става дума за тези случаи на публично говорене - едновременно изпразнено от съдържание, но шумно повтаряно.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber, за да получавате всичко направо в телефона си.

И две за десерт

С кого се среща Владимир Путин - с реални хора "от обществеността" - както Кремъл се опитва да изглежда, или с актьори, специално позиционирани за "масовка", когато има нужда? Колегите в “Булевард България” имат интересна история по темата.

Колин Уолъмбъри, Тим Дениълс, Нарви. Зад тези псевдоними се крие името на българския писател Любомир Николов. Многобройни са и амплоата му. Наричат го бащата на жанра книга-игра в България. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG