Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кабинетът ще предложи за главен секретар на МВР досегашния заместник на поста Живко Коцев


Живко Коцев
Живко Коцев

Премиерът Николай Денков каза пред журналисти в парламента в петък, че за главен секретар на МВР ще бъде предложен досегашният заместник Живко Коцев.

Новината идва два дни след като настоящият главен секретар Петър Тодоров подаде оставка. Няколко часа по-рано президентът Румен Радев отказа да го освободи, след като Калин Стоянов беше поискал това преди седмица.

Денков каза, че предстои номинацията на Коцев да се обсъди в Министерския съвет и да се предложи за съгласуване с президента.

За да бъде освободен поста обаче, Радев трябва да издаде указ за това. До момента президентът нито е направил това, нито е дали някаква индикация, че възнамерява да го направи.

Вътрешният министър поиска оставката на Тодоров преди близо седмица с мотивите, че той не изпълнява добре задълженията си и в резултат престъпленията и смъртните случаи в страната са нараснали. Той го посочи и за отговорен за смъртта на шестима служители на МВР.

Тодоров отрече обвиненията и ги нарече „грозни“, като каза, че Стоянов използва смъртта на колеги за политически цели. Според главния секретар в оставка опитът да бъде отстранен е част от целенасочена „чистка“ в структурите на МВР от страна на „Продължаваме промяната“ преди местните избори през октомври.

Президентът Румен Радев миналата седмица използва подобни аргументи, когато съобщи, че няма да отстрани Тодоров.

„Всички мотиви, които бяха представени за смяната на този главен секретар, са професионални. Ако ги погледнете, няма да видите нито един политически мотив“, каза Денков в петък.

Тодоров беше назначен на поста през 2021 г. от тогавашния служебен кабинет с премиер Стефан Янев, който от своя страна беше избран от Радев. Година по-късно самият Тодоров и заместникът му Станимир Станев подадоха оставки след смъртта на пореден полицай при преследване на трафиканти на мигранти, но президентът не ги прие.

Спорът между Радев и кабинета „Денков“ е поредната тема на противопоставяне между управляващите и президента. Радев редовно отправя публично критики срещу действията на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, които са в съвместно управление с ГЕРБ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG