Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Преговори за ротация все пак ще има. "Магнитски" вече не пречи на ГЕРБ и ДПС. Швеция е в НАТО


Кадър от антитерористично учение в школата на МВР във Варна, 7 март 2024 г.
Кадър от антитерористично учение в школата на МВР във Варна, 7 март 2024 г.

Добро утро. Най-важното днес:

  • ГЕРБ и ПП-ДБ ще преговарят през уикенда
  • Циханоуска иска Западът да притисне Лукашенко
  • Какво става в София през 1968

След приетата оставка на кабинета "Денков" и недоволството на Бойко Борисов, че тя е подадена прибързано, партньорите в управлението ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ все пак ще преговарят как да се случи ротацията. Това ще се случи през уикенда, защото в понеделник при президента Румен Радев започват консултациите за съставяне на ново правителство.

Санкциите за корупция по глобалния американски закон "Магнитски" изглежда вече не са токсични за ГЕРБ и ДПС. Защо това изглежда така, прочетете в този текст на Диляна Теохарова и Николай Лавчиев.

Скандали и заплати

По-добре е временният главен прокурор Борислав Сарафов да се оттегли от поста си, докато прокуратурата разследва връзките на убития Мартин Божанов - Нотариуса. Това каза пред БНР Ина Лулчева, адвокат на изнудваните от Нотариуса Веселин Денков и Ивайла Бакалова.

Поредният скандал за търговия с влияние в съдебната власт не попречи на Общото събрание на Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет да вдигне заплатите в системата със задна дата, пише "Лекс". От 1 януари 2024 г. най-ниската заплата в правосъдието вече е 3928, а най-високата - 7813 лв. Но това е без бонусите.

"Турски поток"

Загубената преди години Пътна карта за строежа на газопровода "Турски поток" се намери в един хакнат мейл. И потвърди това, което вече знаехме - че Русия е планирала и контролирала проекта от първия ден. Подробностите са в този текст.

България привлече международно внимание и заради намерението си да депортира в Саудитска Арабия активиста Абд ал-Рахман ал-Халиди. Правозащитната организация "Хюман райтс уоч" призова София да не прави това, а пред Министерския съвет се проведе малък протест.

Мнозинствата в СОС

Първото заседание на Столичния общински съвет (СОС), след като ГЕРБ-СДС, БСП, "Има такъв народ" и "Синя София" успешно изолираха ПП-ДБ-СС, показа, че в съвета по-скоро ще има плаващи мнозинства, пише "Дневник".

Колегите от "Медиапул" пък обръщат внимание на темата с цената на тока след либерализацията на пазара за електрическа енергия, която се задава през лятото.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

София се скара на Скопие

Нови искри прехвърчат между София и Скопие. Външно огласи остра позиция, с която призовава македонските политици да спрат да забъркват България в предизборната си кампания за президент на страната.

Лидерката на беларуската опозиция Святлана Циханоуска пък призова Запада да обърне внимание на случващото се в родината ѝ. В интервю за Свободна Европа тя каза, че падането от власт на Лукашенко би било сериозен удар за Путин.

ЕНП пак подкрепя Фон дер Лайен

Европейската народна партия (ЕНП) подкрепи Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Европейската комисия. Изборите за Европейския парламент предстоят през юни.

В рамките на Европейския съюз вече е в сила Акта за цифровите пазари. Той цели да ограничи властта на големите онлайн платформи. Тук можете да прочетете какво означава това.

НАТО отново се разшири

Швеция официално стана 32-я член на НАТО. Това стана възможно, след като Стокхолм реши да наруши двувековната си политика на необвързаност с военни съюзи заради войната на Русия срещу Украйна.

На този фон Киев обяви, че през тази година се стреми да проведе нова контраофанзива срещу руските окупатори. Ако искате да се информирате за последните новини от фронта в Украйна, следете този блог.

И още две препоръки

За финал ви препоръчва този текст на Николай Кръстев, който разказва за един международен младежки фестивал в социалистическа България през 1968 г.

Не пропускайте и историята на актьора Крисчън Бейл, известен с физическите си трансформации за ролите, които играе. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG