Връзки за достъпност

Извънредни новини

Крайнодесен привърженик на Тръмп получи 15 години затвор за атаката срещу Капитолия 


Закари Рел по време на атаката срещу Капитолия на 6 януари 2021 г.
Закари Рел по време на атаката срещу Капитолия на 6 януари 2021 г.

Лидерът на филаделфийския клон на крайнодясната организация "Горди момчета" Закари Рел беше осъден на 15 години федерален затвор по обвинението си в подстрекаване на атаката срещу Капитолия, извършена от привърженици на Доналд Тръмп на 6 януари 2021 г.

Присъдата беше постановена след двучасово съдебно изслушване във Вашингтон. Прокуратурата поиска два пъти по-тежко наказание за Рел, обвинявайки го в "опит да промени ходът на американската история".

Подсъдимият определи 6 януари като "подъл ден", извини се на семейството си и каза, че се отказва от всякакво участие в политиката в бъдеще.

"Свърших с всичко това", каза Рел пред съда. "Приключих с политиката. Край с разпространяването на лъжи в полза на други хора, на които не им пука за мен."

През януари 2021 г. няколко души загинаха, а над 140 полицаи бяха ранени при атаката, извършена от привържениците на Тръмп. Това стана в деня, в който Конгресът утвърди резултатите от изборите през 2020 г., които бяха спечелени от настоящия президент на САЩ Джо Байдън.

Самият Тръмп също получи обвинения заради тогавашния президентски вот. На 4 март 2024 г. той ще се изправи пред съда, за да отговаря за опит за подмяна на изборните резултати през 2020 г.

Според прокуратурата по време на изборите през 2020 г. Тръмп се е опитал да окаже натиск върху служителите на няколко щата да оспорят изборните резултати, като за целта е използвал невярна информация. Обвинението твърди, че той се е опитал да убеди вицепрезидента Майк Пенс да анулира електоралните гласове в няколко щата.

Именно отказът на Тръмп да приеме изборните резултати и разпространяваната от него информация за изборни измами отчасти предизвикаха атаката срещу Капитолия.

През август Тръмп пледира "невинен" по делото за подмяна на изборните резултати. Той е обвиняем по още три дела, по които също пледира "невинен".

През март и май 2024 г. Тръмп ще бъде съден по обвинения за купуване на мълчанието на порноактриса и за незаконно изнасяне на поверителни документи от Белия дом, след изтичане на президентския му мандат. Делата ще бъдат съответно в Ню Йорк и Флорида.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG