Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Пеевски получи първа снимка със западни посланици. Борисов се готви да е премиер


Руският президент Владимир Путин (вляво) и предложеният за министър на отбраната Андрей Белоусов. Снимката е архивна.
Руският президент Владимир Путин (вляво) и предложеният за министър на отбраната Андрей Белоусов. Снимката е архивна.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Пеевски и ЕС
  • Борисов и изборите
  • Русия и министрите ѝ

Поставянето на Делян Пеевски начело на ДПС даде първите плодове, за които депутатът се бореше – макар и да е санкциониран за корупция от две големи западни държави, Пеевски се сдоби със снимка със западни посланици. ДПС участваше в официални политически разговори с тях.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Изборите

Месец преди изборите ГЕРБ води с 10% пред ППДБ, твърди Галъп Интернешънъл. Изследване на „Маркет линкс“ показва, че разликата е 8% и че ИТН не влиза в парламента.

На фона на тази прогнозирана преднина ГЕРБ заговори открито за това, че ще издигне за премиер Бойко Борисов.

Ако няма разписан план за реформите, ППДБ ще остане в опозиция, казва Кирил Петков.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Северна Македония

Националистите в Скопие спечелиха президентството и парламента с антибългарско и антиевропейско говорене. Сега, когато кампанията е приключила, София очаква реалната политика на съседната страна.

Новата президентка на Северна Македония Гордана Силяновска се закле, без да назове точното име на страната. Гръцкият посланик напусна клетвата й. Преди изборите Силяновска каза, че няма да нарича страната Северна Македония, както е по конституция, а само Македония. Гърция настояваше години наред за това и накрая го постигна.

Интересуват ли ви тези истории? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Русия

Русия сменя министъра на отбраната Сергей Шойгу с човек, който не е военен – досегашният първи вицепремиер и икономист по образование Андрей Белоусов. Самият Шойгу беше на поста 12 години. Сега той ще оглавява Съвета за сигурност към президента, който в последните месеци изглежда като орган, губещ предишната си тежест. Шойгу е определян от руските медии в изгнание като основен корупционер в руската армия. Неговият заместник Тимур Иванов наскоро беше арестуван за подкуп.

В състава на правителството влиза за първи път човек от семейния кръг на Путин – това е мъжът на неговата братовчедка Анна, която владее 70% от въгледобивния „Колмар“. Мъжът й ще бъде министър на енергетиката.

Дясната ръка на Путин – Николай Патрушев, който досега заемаше поста, отстъпен на Шойгу, още няма ново назначение, но синът му Дмитрий се издига до вицепремиер.

Напомняме ви една публикация от 2022 г. за тесния кръг около Путин.

Войната

Русия превзе няколко гранични села на север в Харковска област. Украйна каза, че е отблъснала атаките. Събитията дадоха повод за спекулации, че Русия „отваря втори фронт“. В действителност няма точна информация. Експертите отбелязват, че към времето на руското настъпление на място практически не е имало украинска защита. Тук сме събрали основните факти.

Украйна нанесе удари по военни цели в четири руски района, в това число по нефтена база и по още един нефтопреработвателен завод. Част от жилищен блок се срути в руския Белгород.

Разследване на RFE/RL показва, че Русия използва западни технологични части въпреки санкциите. Частите отиват за руските изтребители.

И две препоръки

На 10 май започна One Dance Festival. Неговият създател Асен Асенов е Човек на деня на Свободна Европа.

В Украйна от две години се чуват взривове и стрелби, но страната „произвежда“ и друг саундтрак – този на новите рапъри.

… плюс моят личен фаворит

Само месец преди европейските избори в Германия има скок в насилието срещу политици. Те са бити, заплашвани, заплювани на улицата. Това напомня най-мрачната глава от историята на страната. Дамяна Велева разказва за тези случаи.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG