Връзки за достъпност

Извънредни новини

Механизмът за разследване на главния прокурор вече ще се прилага и за заместниците му


Изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов
Изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов

Специален прокурор вече ще може да разследва и заместниците на главния прокурор. Това стана, след като депутатите приеха окончателно на второ четене в четвъртък поправки в Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Промените са допълнение към приетия през май механизъм за разследване на главния прокурор. Те бяха внесени в началото на август от депутатите от „Продължаваме промяната-Демократична България“ Кирил Петков, Надежда Йорданова и Божидар Божанов.

С тях по същия механизъм, по който ще се разследва главният прокурор, ще могат да бъдат разследвани и заместниците му.

Повод за поправките стана становище на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), че заради пропуск в закона не може да назначи избраната съдия Даниела Талева за прокурор, който да разследва Борислав Сарафов.

В момента Сарафов е изпълняващ функциите главен прокурор след освобождаването на Иван Гешев, но сигналите срещу него бяха подадени в качеството му на зам. главен прокурор и директор на Националната следствена служба, какъвто беше преди.

Няма подробности какво точно съдържат сигналите. Сред подателите на материалите беше и шефът на пресцентъра на прокуратурата Веселин Иванов, който е автор на “докладна справка” за “имотни сделки на близки и членове на семейството” му.

Срещу Сарафов са постъпили и данни от разследването, по което бяха повдигнати обвинения на бившия ръководител на столичното следствие Петьо Петров-Еврото и бившия боксьор Кристиян Христов, станал известен покрай ролята си в аферата “Осемте джуджета”.

През юли Прокурорката колегия отложи назначаването на съдията от Софийския градски съд Даниела Талева за обвинител във Върховната касационна прокуратура. Причината беше пропуск в закона, според който съдия се назначава за прокурор, за да разследва престъпления, извършени от главния прокурор, но не и такива, извършени от негов заместник.

Освен това в четвъртък депутатите отхвърлиха окончателно и предложението Националната следствена служба (НСлС) да бъде извадена от прокуратурата.

Идеята беше лансирана от "Възраждане" и приета от парламента в началото на юни.

Впоследствие Президентът Румен Радев наложи вето върху промените. Тогава Радев Радев посочи, че направените законови изменения възстановяват положение, което вече е съществувало в българското законодателство и е било променено през 2009 г. с оглед прозрачното функциониране на досъдебното производство по наказателни дела. Така без убедителни аргументи Народното събрание е ревизирало ангажимент, който България е поела пред Европейския съюз.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG