Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ губи кметското място в София. Терзиев и Григорова отиват на балотаж, сочат паралелните преброявания


Васил Терзиев и Ваня Григорова
Васил Терзиев и Ваня Григорова

Васил Терзиев ("Продължаваме промяната - Демократична България", "Спаси София") и Ваня Григорова (БСП) отиват на балотаж за кметското място в София. Кандидатът на ГЕРБ-СДС Антон Хекимян остава трети, с което отпада от битката за поста. Това сочат данните на социологическите агенции при 65% паралелно преброени бюлетини.

Изборите в неделя за общински съветници, кметове на общини, кметове на райони - в София, Пловдив и Варна, и кметове на кметства се проведоха с хартиени бюлетини. Според изборните правила ако кандидат-кметовете съберат под 50% подкрепа от гласувалите, следва балотаж следващата неделя, 5 ноември.

Освен в София такъв втори тур предстои и в Пловдив и Варна. И в двата града водят кандидатите на ГЕРБ, следвани от тези на ПП-ДБ.

Сред малкото областни градове, в които се очаква да бъде избран кмет още на първи тур, са Бургас и Стара Загора, където кандидатите на ГЕРБ Димитър Николов и Живко Тодоров водят с над 50% според паралелните преброявания.

София

По данни на Алфа рисърч при 65% паралелно преброени бюлетини Васил Терзиев (ПП-ДБ, "Спаси София") води с 32,2%. След него е Ваня Григорова от БСП (22,6%), която увеличава преднината си до над 3% пред Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС (19,1%).

Кандидатът на "Възраждане" Деян Николов получава 7% от гласовете, а Вили Лилков от коалиция "Синя София" събира 5,1%.

Тези данни не са окончателни, но по думите на Боряна Димитрова от Алфа рисърч позволяват с "много голяма доза сигурност" да се каже, че на балотаж отиват Терзиев и Григорова.

По-рано Кънчо Стойчев от Галъп Интернешънъл каза пред БНТ за резултатите в столицата, че "при толкова голяма преднина [на Васил Терзиев] практически е невъзможно да се обърне резултатът при балотажа". Той добави, че разликата между Григорова и Антон Хекимян е от "около 7000-8000 гласа".

През последните 18 години столицата се управлява от ГЕРБ.

Пловдив

В Пловдив картината изглежда по-различно, като при 80% паралелното преброяване на Галъп интернешънъл кандидатът на ГЕРБ-СДС Костадин Димитров (35,1%) води пред Ивайло Старибратов от ПП-ДБ (18,4%). Двамата отиват на балотаж.

От 2011 г. насам Пловдив се управлява от кметове на ГЕРБ - Иван Тотев и Здравко Димитров.

Варна

Във Варна Иван Портних от ГЕРБ-СДС и Благомир Коцев от ПП-ДБ получават сравнително близък резултат. Портних води с 26,2% пред 22,5% на Коцев, сочат данните от 72% паралелно преброяване на Галъп интернешънъл.

Портних е кмет на града от 2013 г.

По данни на ЦИК към 16ч избирателната активност в цялата страна е била 34,16%.

В неделя в страната имаше общо 12 299 секции, от които 442 подвижни избирателни секции. За местния вот бяха разпечатани около 20 млн. хартиени бюлетини.

На изборите се гласуваше само на хартия, след като в петък, два дни преди изборите, ЦИК забрани вота с машини. До това се стигна, след като часове по-рано същия ден ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" (ИТН) и "Възраждане" обвиниха кабинета в манипулиране на машините за вота, позовавайки се на доклад от Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Според представители на партиите "кодът" за машинното гласуване е бил "откраднат". Правителството отхвърли обвиненията и каза, че няма как кодовете за машините да бъдат манипулирани. Решението на ЦИК доведе до протести в София и други градове.

В края на април 2021 г. за първи път в България беше въведено изцяло машинно гласуване в секциите с над 300 избиратели. То беше предложено от "Има такъв народ" (ИТН) и беше подкрепено от БСП, "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се! Мутри, вън!".

Причини за това бяха именно високият процент невалидни бюлетини, както и проблеми при броенето на гласовете от секционните избирателни комисии.

В края на 2022 г. обаче БСП, ГЕРБ и ДПС приеха промени в Изборния кодекс, с които отново бяха върнати хартиената бюлетина и броенето на гласове на ръка. Машините останаха като възможност за гласуване, но само като устройства, които отпечатват бюлетини, които впоследствие да бъдат преброени на ръка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG