Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как руснаци се бият на страната на Украйна на руска територия


Eдна от въоръжените групи е легион "Свобода за Русия".
Eдна от въоръжените групи е легион "Свобода за Русия".

Руснаци се бият с руснаци на руска територия по време на войната, която Русия води в Украйна. Това се случва интензивно в последните дни в граничните руски райони Курска и Белгородска област.

Става дума за базирани в Украйна въоръжени групировки от руски граждани, които се борят срещу режима на Кремъл в собствената си родина. Те са против военната агресия на Москва в съседната страна. Освен това си представят страната си като пленник в ръцете на Путин, говорят за управлението му като за "диктатура" и "режим".

Те действат като "диверсанти", смята Кремъл. В действителност, това са хора с руско гражданство, които се водят част от украинската армия.

Руските граждани са сформирали три свои поделения в Украйна. Това са легионът "Свобода за Русия", Сибирският батальон и Руският доброволчески корпус (РДК). Във вторник те съобщиха, че през нощта са нахлули през западните граници на Русия и водят "ожесточени сражения" по време на съвместна военна операция. Москва отрече да има пробив - според министерството на отбраната не са допуснати "нарушения на държавната граница" и са били убити над 230 "диверсанти".

Само че на видеа, публикувани в Телеграм, се вижда и чува, че има престрелки в населени райони. Твърди се, че те са в Курска и Белгородска област.

В сряда представители на легиона „Свобода за Русия“ съобщиха, че остават на територията на Курска област.

А в четвъртък руските власти и Телеграм канали съобщиха, че близо до селището Теткино в Курска област и село Сподариушино в Белгородска област се водят сражения с "диверсионно-разузнавателни групи".

Твърденията им, както и тези на Москва, не могат да бъдат проверени през независими източници.

Те обаче идват на фона на украинска ракетна атака по Белгород, както и на масирани нападения с дронове по множество области в Русия. От Киев официално не поемат отговорност за тях, въпреки неофициалните потвърждения.

Атаки на "диверсионните групи" е имало и преди. Но сега според експерти те вероятно са се активизирали преди предстоящите в края на седмицата президентските избори в Русия, тъй като нападенията им са неблагоприятни за Путин. Въпреки това неговата победа е сигурна, тъй като до изборите не е допусната автентична конкуренция.

А през това време войната се прехвърля на руска територия. Ето подробностите.

Къде в Русия се водят сражения

В четвъртък от Росгвардия съобщиха, че заедно с военнослужещи и служители на граничното управление на Федералната служба за безопасност (ФСБ) на Русия те водят "боеве" с "диверсанти", които се опитват да направят пробив край Теткино.

По-рано губернаторът на Курска област Роман Старовойт написа, че "диверсантите" не се отказват от опитите си да влязат на руска територия.

Кметството на Белгород съобщи също така, че град Грайворон е обстрелван и помоли местните жители да слязат в убежищата. По-рано от Министерството на извънредните ситуации съобщиха, че се обстрелва Сподариушино, което е разположено в градския район Грайворон.

По-късно Министерството на отбраната съобщи, че руските части са осуетили "поредния опит за пробив на украинските въоръжени сили в руската гранична територия" край Сподариушино. "В резултат на въздушните удари и артилерийския огън са унищожени до 195 военнослужещи", се казва още в съобщението, в което се добавя за няколко унищожени единици военна техника.

Военният прокремълски кореспондент Александър Коц написа, че "нападението срещу граничния пункт Сподариушино се отблъсква".

"Врагът е на 50 метра, хвърля гранати по нашите хора (тоест по официалната руска армия - б.р.). Пристигат танкове, бойни машини на пехотата "Брадли", авиация, работят реактивни системи за залпов огън. В село Козинки - срещу Велика Писаревка - оттам се опитват да пробият с бронирани машини", твърди той.

Телеграм каналът Shot, позовавайки се на източник, съобщи, че в резултат на отблъскването на нападението близо до границата с Белгородска област "са унищожени 12 украински диверсанти и двe машини "Брадли".

"Диверсионно-разузнавателната група се приближи откъм страната от украинското село Поповка към Сподариушино. В момента там се води сражение. Общо в групата има около 30 души. Срещу тях действат руски изтребители. Вдигната е авиация", се казва в съобщението.

По-рано Руският доброволчески корпус (РДК) - една от групите, които се сражават на страната на Украйна, призова жителите на Белгородска и Курска област да се евакуират: "Принудени сме да отвърнем на огъня по военните обекти в пограничните райони. Евакуирайте се незабавно!".

РДК също така съобщи, че един военен - Дмитрий Голишкин, е загинал в автомобил, по който е стреляно в Белгород. По-рано губернаторът Вячеслав Гладков пък съобщи за смъртта на един жител на града, чиято кола "е била обстрелвана".

Освен това доброволци от легиона "Свобода на Русия" са унищожили два склада с боеприпаси на руската армия в село Теткино в Курска област, което се намира близо до границата с Украйна, съобщиха в Телеграм от формированието. От там казаха, че те са били поразени от артилерия.

Във вторник групата "Свобода за Русия" публикува и видео, в което се казва, че частите му се намират на руско-украинската граница.

"Както всички наши съграждани, в Легиона мечтаем за Русия, освободена от диктатурата на Путин. Но ние не просто мечтаем: полагаме всички усилия, за да осъществим тези мечти. Ние ще върнем земята си от режима сантиметър по сантиметър", казва един от въоръжените членове на групата.

Кои са тези хора

За "Свобода за Русия", Сибирският батальон и РДК се знае малко - от съображения за сигурността на семействата на членовете му. Знае се обаче, че те са част от украинските въоръжени сили и са почти изцяло съставени от етнически руснаци, доброволно преминали на страната на Украйна.

По-точно те са част от Чуждестранния легион за териториална отбрана на Украйна, в който са се включили десетки хиляди доброволци от началото на войната, включително от България.

Киев казва, че те действат "абсолютно автономно" На територията на Руската федерация, но това няма как да бъде независимо потвърдено.

"Това не са наемнически групи, бойци на свободна практика или просто някакви мародери. Според това, което е известно, частите се състоят от етнически руснаци, които се сражават на украинска страна", коментира военният експерт Андрас Рач пред германската обществена ZDF.

Колко души влизат в трите формирования не е ясно. Легионът "Свобода на Русия" е с численост приблизително колкото един батальон, т.е. разполага с няколкостотин бойци, твърди обаче Рач. Той смята, че другите две формации общо разполагат с приблизително толкова бойци, колкото един слаб батальон.

Като основание за действията си трите групи казват, че се борят за свобода и справедливост за Русия. Според тях обаче "престъпния диктаторски режим в Руската федерация" не може да бъде свален по мирен път, а само "с оръжие в ръка".

За първи път "диверсантите" атакуваха областния център Грайворон в Белгородска област още в края на май миналата година и влязоха в ожесточени сблъсъци. Тогава имаше ранени сред местните жители, а Русия отново каза, че е ликвидирала 70 от тях.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG