Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия ще конфискува имущество заради "фалшиви новини" за войната


Руски антивоенен плакат с призив за край на войната в Украйна. Снимката е от 2022 г. Разпространението на подобни позиции ще попада в обхвата на закона за конфискация на имущество заради „фалшиви новини“ за руската армия.
Руски антивоенен плакат с призив за край на войната в Украйна. Снимката е от 2022 г. Разпространението на подобни позиции ще попада в обхвата на закона за конфискация на имущество заради „фалшиви новини“ за руската армия.

Горната камара на руския парламент прие след кратко обсъждане закон за конфискация на активи на хора, които разпространяват „невярна информация“ за армията на Русия, предаде Асошиейтед прес.

Новината идва седмица след като законопроектът получи единодушното одобрение на руските депутати в долната камара на парламента. Очаква се той съвсем скоро да бъде подписан от президента Владимир Путин и да влезе в сила.

Новото законодателство ще позволи да се конфискуват пари, ценности и други активи на хора, които се противопоставят на руската инвазия в Украйна, започнала през февруари 2022 г. Недвижимото им имущество няма да бъде конфискувано.

Мярката ще засегне хора, които са осъдени за подстрекаване към „екстремистки дейности“, и такива, които „дискредитират“ въоръжените сили на Русия. Дезертьорството, неподчинението на заповеди и участието в „нежелани организации“ също ще се наказват с изземване на имущество.

Новият закон ще позволи на държавата да конфискува имущество и от руснаци с критично мнение за войната, които вече са напуснали Русия, в случай че те имат доходи от отдаване под наем на свои къщи и апартаменти в страната.

Това е поредната мярка срещу руснаци с антивоенна позиция. Още от началото на руското нахлуване в Украйна те са застрашени от лишаване от свобода, след като Русия въведе наказателно престъпление за съобщаване на „фалшиви новини“ или „дискредитиране на армията“.

Множество блогъри, активисти и обикновени граждани на Русия вече имат дълги присъди затвор заради разпространяване на „фалшиви новини“ за армията. В тази категория попада всякаква информация за войната в Украйна, която не съвпада с официалните версии на руските власти и е критична към тях.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG