Връзки за достъпност

Извънредни новини

Москва определи нов предстоятел на руската църква в София


Руската църква в София
Руската църква в София

Светият Синод на Руската православна църква назначи протойерей Владимир Тишчук, клирик на Виенската и Австрийската епархия, за настоятел на руската църква в София, съобщи представител на Московската патриаршия.

Новината идва, след като на 4 август Московската патриаршия съобщи, че руският патриарх Кирил съобщи, че ще изпрати нов предстоятел на руската църква в София, за да може тя да отвори врати скоро.

Тя прекрати дейност, след като през септември бившият предстоятел на руския храм "Св. Николай Чудотворец" в София - архимандрит Васиан, както и още двама свещеници в църквата, бяха екстрадирани от България по обвинение, че са заплаха за националната сигурност.

Впоследствие на 25 септември българският патриарх Неофит назначи български свещеници, които да извършват богослуженията в храма, и призова Москва да го отвори. От Светия синод подкрепиха действията на патриарха, но уточниха, че отварянето на църквата не е от компетенциите и в правомощията на Българската православна църква.

За избора на новия предстоятел Тушчук съобщи Владимир Легойда, ръководител на синодалния отдел на Московската патриаршия за връзките на Църквата с обществото и медиите. По негови думи Светият синод на Руската православна църква е изразил "категоричен протест във връзка с грубите и дискриминационни действия на българските власти за изгонване от страната под измислен предлог" на представители на Руската православна църква.

След екстрадирането на свещениците руското посолство в България съобщи, че църквата ще затвори врати, а бъдещето ѝ ще бъде решено от Руската православна църква.

Проверка на Свободна Европа установи, че земята под руската църква е руска собственост от повече от век. По-късно Софийската градска прокуратура възложи на Държавна агенция „Национална сигурност" (ДАНС) проверка по два сигнала за собствеността на храма.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG