Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Руският газ пак възбуди българската политика. Измамите за местните избори са подготвени


През 2010 г. президентът на Русия Владимир Путин получи в София подарък кученце от тогавашния премиер Бойко Борисов. Десет години по-късно България построи газопровод, който пренася руски газ за Сърбия и Унгария.
През 2010 г. президентът на Русия Владимир Путин получи в София подарък кученце от тогавашния премиер Бойко Борисов. Десет години по-късно България построи газопровод, който пренася руски газ за Сърбия и Унгария.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Новата такса върху руския газ
  • Взривът в болницата в Газа
  • Светослав Борисов за “Диригент на годината”

Президентът Румен Радев отново нападна правителството на Николай Денков, което не е изненада. Този път Радев критикува въведената такса върху транзита на руски газ и каза, че това ще доведе до фалита на “Булгартрансгаз”. Денков му отговори, че това не е вярно и че целта е да стане по-скъпо за “Газпром”.

България въведе такса от 20 лв. на мВтч за транзит на руски газ. Сърбия и Унгария я обвиняват, че така руският газ, който идва за тях от България, ще поскъпне. Властите казват, че не това е целта, а да намалят печалбите на "Газпром". Какво стои зад новата такса върху руския газ - отделете няколко минути, за да научите отговора.

Радев критикува и думите на финансовия министър Асен Василев, че се подготвя изтеглянето на руския петролен гигант “Лукойл” от страната и влизането на нов собственик в рафинерията в Бургас.

По-късно швейцарската фирма “Литаско”, която притежава бизнеса на “Лукойл” в България, каза, че това не е вярно. "Литаско" не е назначила публичен или частен субект, който да търси потенциални купувачи”, се казва в изявлението, цитирано от “Дневник”.

Какви оръжия имат Израел и Хамас

Целият свят беше потресен от съобщението, че стотици хора са загинали след взрив в болница в Ивицата Газа. Ислямисткото движение Хамас обвини Израел. Властите в Израел казаха, че взривът е причинен от другата основна ислямистка организация в Газа - „Ислямски джихад“, която се е опитвала да изстреля ракета срещу израелска територия, но се е провалила. От „Ислямски джихад“ отрекоха.

Израелските военни публикуваха аудиозапис, който определиха като доказателство, че не тяхна, а погрешно изстреляна палестинска ракета е причинила експлозията в болницата.

Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна на посещение в Израел. По време на срещата си с премиера Бенямин Нетаняху Байдън каза, че взривът, при който загинаха стотици палестинци в болница в Газа, изглежда е причинен не от Израел, а от "другия отбор".

Едните имат дълга традиция в производството на оръжия и развиване на технологии за отбрана. Другите понякога сглобяват ракети от подръчни материали. Какви оръжия имат Израел и Хамас - събрали сме информация и снимки, които ще ви помогнат да се ориентирате.

Ако този бюлетин ви помага да сте информирани, изпратете линк за абонамент и на вашите приятели.

Има кой да разследва Сарафов

Висшият съдебен съвет назначи избран на случаен принцип съдия за прокурор, който да разследва сигнал срещу изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов. Това е Даниела Талева, а сигналът срещу Сарафов е по повод имотното състояние на негови близки и е от преди да бъде определен за изпълняващ функциите ръководител на прокуратурата.

Министърът на регионалното развитие Андрей Цеков е сезирал премиера Николай Денков за необичайно голям брой регистрации по настоящ адрес и искания за гласуване по настоящ адрес преди местните избори на 29 октомври. Става дума за 343 населени места, където има “необичаен ръст”.

Две истории за завоеватели

Наистина ли е храм руската църква в София? Наскоро България изгони оттам трима свещеници, защото заплашват националната сигурност. Но в тази църква е протекла и една друга история, не по-малко странна. Какво е ставало там преди десетина години? Не пропускайте тази история.

Героят в следващата е Ернан Кортес с помощник - Съдбата. Фонът се разгръща през 1492 г., когато Колумб открива Западните Индии. Плъзват легенди за несметни богатства, а Ернан Кортес е юноша, завладян от тях - прочетете как продължава историята.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Човек на деня

Той се занимава с музика още от 4-годишен. Биографията му минава през пианото, тромпета и стига до диригентската палка. Този месец Светослав Борисов беше номиниран за "Диригент на годината" в Германия и е човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG