Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сърбия има ново правителство. Двама министри са санкционирани от САЩ за корупция и връзки с Русия


Новият сръбски кабинет положи клетва в четвъртък, 2 май 2024 г.
Новият сръбски кабинет положи клетва в четвъртък, 2 май 2024 г.

С голямо мнозинство сръбският парламент одобри новото правителство на страната с премиер Милош Вучевич от популистката Сръбска прогресивна партия (СНС). В подкрепа на новия кабинет в четвъртък гласуваха 152 от общо 250 депутати.

В правителството участват двама политици, включени в санкционните списъци на САЩ за корупционни практики и подпомагане на Русия.

Новината идва близо 5 месеца след предсрочните парламентарни избори в Сърбия, които се проведоха миналия декември. Най-голяма подкрепа във вота събра СНС - партията на сръбския президент Александър Вучич. Опозиционната коалиция „Сърбия срещу насилието“ остана на второ място.

След изборите в страната се проведоха големи протести срещу предполагаеми измами по време на вота, а студенти блокираха центъра на столицата Белград със седяща стачка.

Въпреки гражданското недоволство изборите не бяха анулирани. Сега новото сръбско правителство ще има 25 министерства и още петима министри без портфейл.

Двама от новите министри са санкционирани от САЩ. Това са Александър Вулин, който ще изпълнява функциите на вицепремиер, и Ненад Попович, който беше избран за един от министрите без портфейл.

Вулин е бивш директор на сръбската агенция за сигурност. Той беше засегнат от санкциите на САЩ през юли 2023 г. за „корупционни и дестабилизиращи действия, които са улеснили злонамерените действия на Русия в региона“.

Попович е бизнесмен и бивш министър без портфейл. Той попадна в санкционния списък на САЩ през ноември 2023 г. за предполагаеми „дейности в сектора на електрониката в икономиката на Русия“.

САЩ заявиха, че са „разочаровани“ от факта, че двама души, на които са наложени американски санкции, участват в новото правителство.

„Позицията ни по отношение на г-н Вулин и г-н Попович е добре известна. Те остават под санкциите на САЩ“, каза говорител на Държавния департамент на САЩ (американското външно министерство - б.а) в писмена позиция до Свободна Европа.

Новоизбраният министър-председател на Сърбия Милош Вучевич, който е и лидер на СНС, каза пред парламента, че неговото правителство ще бъде кабинет на приемствеността и ще работи за присъединяването на страната към Европейския съюз (ЕС).

Въпреки това Вучевич осъди очакванията на ЕС Сърбия да признае обявената през 2008 г. независимост на бившата си провинция Косово, както и да се присъедини към санкциите срещу Русия заради продължаваща ѝ инвазия срещу Украйна.

Вучевич определи тези изисквания като опит за унижаване на Сърбия и каза, че страната му няма да се откаже от приятелството си с Русия.

Новият кабинет встъпи в длъжност и в навечерието на първата годишнина от масовата стрелба в белградско училище през май 2023 г., която се отбелязва в петък. Само два дни след тази атака в Сърбия се проведе още една масова стрелба.

При нападенията загинаха общо 18 души. И при двете предполагаемите извършители са млади хора - на 14 и на 21 години.

Многохилядни протести в страната осъдиха културата на насилие и поискаха оставката на президента Вучич. Той не се оттегли от поста си, но обяви предсрочни парламентарни избори.

Тези събития станаха повод за обединение на сръбската опозиция в коалицията „Сърбия срещу насилието“, която обаче не успя да спечели мнозинство на изборите.

"Не очаквах да се случи у нас". Масови протести в Сърбия срещу оръжията
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG