Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ са сключили сделка с България за 155 мм снаряди за Украйна според Файненшъл Таймс


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

САЩ са сключили сделки с България и Южна Корея за доставка на снаряди за Украйна. Това съобщи Файненшъл Таймс (ФТ), като се позовава на официални лица от администрацията на САЩ.

До скоро назначеното от Румен Радев служебно правителство официално се противопоставяше на това произведени в България боеприпаси да стигат до Украйна, но позицията на страната се промени след назначаването на новия министър на отбраната Тодор Тагарев.

Договорите с България и Южна Корея, за които съобщават сега източниците на ФТ, са част от усилията за увеличаването на доставките на важни боеприпаси за Украйна от администрацията на президента Джо Байдън, за да подкрепи контраофанзивата срещу руската окупация.

Усилията на САЩ са насочени към доставката на повече снаряди калибър 155 мм. Те се използват от далекобойните гаубици, които Украйна разполага по протежение на фронтовата линия. Усилията включват доставки от международни съюзници в краткосрочен план и планове за увеличаване на производството в САЩ през следващите две години.

Поне две български фирми произвеждат 155 мм

Поне две български фирми имат ресурс за производството на 155 мм. снаряди. Едната е държавната ВМЗ Сопот.

"ВМЗ Сопот ЕАД не е сключвало договор за производство на 155-мм снаряди", отговориха във вторник от Министерството на икономиката на въпрос на Свободна Европа.

От ведомството, през което минават разрешителните за търговия с оръжие, не отговориха на въпроса коя е компанията, с която са сключени сделките, за които ФТ съобщават.

През март европейският комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон беше на посещение в България, "за да оцени възможността за увеличаване на производствения капацитет на нашата отбранителна индустрия с оглед необходимостта от производството на боеприпаси за попълване на запасите на страните членки на ЕС и НАТО".

Според “Капитал”, освен с представители на ВМЗ "Сопот" Бретон е провел разговори и с такива на частните отбранителни фирми ЕМКО и "Трансмобил". "Трансмобил" рекламират на сайта си 155 мм снаряди.

Какво оръжие изпраща България на Украйна? Тодор Тагарев пред Свободна Европа
please wait

No media source currently available

0:00 0:42:16 0:00

Снарядите свършват

Украинските лидери непрекъснато призовават западните съюзници да увеличат доставките на оръжия - от системи за противовъздушна отбрана до изтребители, тъй като страната е подложена на натиск от международните партньори да ускори контраофанзивата.

Миналата седмица президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че резултатите на фронта идват по-бавно от очакваното, тъй като "нямаме достатъчно боеприпаси и въоръжение, както и достатъчно бригади, които да са подходящо обучени на тези оръжия".

Според полковник Мартин О'Донъл, говорител на американската армия за Европа и Африка, САЩ и съюзниците им досега са обучили 66 000 украински военнослужещи. САЩ са отделили повече от 43 млрд. долара за смъртоносна помощ, включително 198 155-милиметрови гаубици, както и над 2 млн. снаряда за тях.

Но това не е намалило нуждата от 155-милиметровите снаряди, те тежат приблизително 100 кг и се изстрелват от гаубични артилерийски системи, включително американски оръжия М777 и М109, предоставени на Киев.

Украйна изстрелва до 8000 артилерийски снаряда на ден - много по-голямо количество, отколкото САЩ биха изстреляли, според американски официални лица.

САЩ работят и за увеличаване на доставките на снарядите, като според американската армия целта е до 2025 финансова година да се произвеждат до 90 000 снаряда месечно в сравнение с 24 000 сега и 14 000 месечно преди пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

"Президентът Байдън заяви, че се ангажира да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", казаха от Съвета за национална сигурност на САЩ.

Снарядите и служебният кабинет

През март държавите от ЕС одобриха план за изпращане на 1 млн. снаряда на Украйна в следващите 12 месеца. Тогава служебното правителство на България, назначено от президента Румен Радев, подкрепи решението за създаването на механизма, но отказа да се включи в него.

Той и кабинетът се противопоставиха на това произведени в България боеприпаси и български оръжия да стигат до Украйна. Радев и министърът на отбраната Димитър Стоянов казваха, че страната няма как да се включи в общата европейска поръчка, защото не притежава и не произвежда 155-милиметрови снаряди.

В края на юни министър Тодор Тагарев също каза, че България няма да се включи в трансфера на 155-милиметрови снаряди за Украйна, тъй като не разполага с такива. От думите му обаче се разбра, че България все пак ще участва в проекта за съвместно възлагане на поръчки за боеприпаси в инициативата на ЕС за осигуряване на 1 млн. боеприпаси и снаряди за Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG