Връзки за достъпност

Извънредни новини

Швеция прекрати разследването за взривовете на "Северен поток"


Архивна снимка от 2019 г. на процеса по полагане на тръбите за газопровода „Северен поток 2“ в Балтийско море
Архивна снимка от 2019 г. на процеса по полагане на тръбите за газопровода „Северен поток 2“ в Балтийско море

Шведската прокуратура обяви, че приключва разследването на взривовете на двата руски газопровода „Северен поток“, предаде Асошиейтед прес. Разследването се прекратява поради липса на юрисдикция от шведска страна.

Новината идва повече от година след като през септември 2022 г. серия от подводни експлозии разруши части от газопроводите „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“. Това са основни канали за доставка на руски природен газ за Германия и други държави в Европа. Собственост са на руската държавна компания „Газпром“.

След експлозиите шведските полиция и прокуратура започнаха разследване за предполагаем саботаж. Дания и Германия също се захванаха с подобни разследвания, а представители на европейските институции нарекоха взривовете „умишлен акт“.

В сряда шведските прокурори казаха, че са добили „добра представа“ за инцидента и не са открили шведски граждани или представители на официалните власти да са били въвлечени в атаката.

Швеция е решила да прекрати разследването по случая поради липса на юрисдикция, която да ѝ позволи да продължи по-нататък. Атаката, която почти унищожи газовите връзки, се случи в международни води.

„Предварителното разследване е систематично и задълбочено. Бяха анализирани много движения на кораби, за да се разбере какво се е случило. В допълнение към това е извършено обширно разследване на местопрестъплението и са проведени няколко разпита“, гласи изявлението на шведската прокуратура.

То завършва със заключението, че липсва шведска юрисдикция по случая. Разследванията на Дания и Германия продължават да текат.

На 26 септември 2022 г. имаше няколко взрива на дъното на Балтийско море източно от датския остров Борнхолм. Те предизвикаха огромни течове от газопроводите „Северен поток“ и се възприеха като опасна атака срещу европейската енергийна инфраструктура.

Това се случи половин година след началото на непровокираното нахлуване на Русия в Украйна. Заради войната „Северен поток 1“ беше спрян в началото на септември 2022 г., а „Северен поток 2“ така и не заработи.

Взривовете бяха открити благодарение на остатъчния газ от пълните тръби, който изплуваше на повърхността. Не е известна окончателната причина за експлозиите.

Западните лидери първоначално отправиха обвинения към Русия, че използва газовите си доставки като оръжие. Москва на свой ред обвини Запада и подчерта, че няма интерес да взривява енергийна връзка, която е толкова важна за износа на Русия.

Двата газопровода „Северен поток“ са построени от Русия, за да доставят газ в Европа през Германия, като заобикалят Украйна, Полша и други държави, които имат изострени отношения с Москва.

От години насам САЩ предупреждават, че газопроводите носят риск за сигурността на Германия и други европейски страни заради повишената зависимост от руска енергия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG