Връзки за достъпност

Извънредни новини

Специалният прокурор Талева, която разследва Сарафов, още не е виждала записите на Петьо Еврото


Специалният прокурор Даниела Талева
Специалният прокурор Даниела Талева

Записите с предполагаеми компромати за магистрати, иззети от жилища, ползвани от изчезналия бивш следовател Петьо Петров - Еврото, все още не са предоставени в цялост на специалния прокурор Даниела Талева, назначена, за да разследва главния прокурор и неговите заместници. Тя все още не е получила и иззетите от тези адреси прокурорски постановления. Това научи Свободна Европа от два независими един от друг източника.

Това става ясно на фона на твърдението на бившата районна прокурорка Невена Зартова, че в рамките на разследването срещу Еврото през миналата пролет в негови жилища са намерени чували с чернови на прокурорски постановления, флашки, дискове, компютри и касети с компромати. Тя описа тези разкрития като "най-голямата корупционна схема" в съдебната система.

По същото досъдебно производство бяха събрани свидетелски показания, които уличават сега изпълняващия длъжността на главен прокурор Борислав Сарафов и други висши обвинители. В тази връзка Софийската районна прокуратура (СРП) беше отделила доказателства, свързани със Сарафов, и ги беше изпратила на Върховния касационен съд (ВКС) през юни 2023 г.

Изследването на записите, намерени в жилищата на Еврото, са от съществено значение с оглед на това дали в тях се съдържат данни, които уличават Сарафов във нерегламентирани връзки с бившия следовател. Техни снимки пред ресторант "Осемте джуджета", ползван от Еврото като офис, бяха разпространени публично миналата година.

По силата на приетия миналото лято механизъм за разследване на главния прокурор ВКС администрира сигналите срещу ръководителя на държавното обвинение и неговите заместници. Изпращането на материалите за Сарафов там съвпадна с открития му конфликт с вече бившия главен прокурор Иван Гешев. По онова време Сарафов беше негов заместник. След уволнението на Гешев през юни, заместникът му временно оглави прокуратурата.

Междувременно съдия Талева беше избрана да разследва сигналите срещу главния прокурор, но Прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС) забави официалното ѝ назначение с няколко месеца. Това забавяне съвпадна с изземването на цялото разследване срещу Еврото от Софийската градска прокуратура (СГП).

СГП прекрати делото с мотива, че то е водено незаконно от районната прокуратура, която няма правомощия да разследва магистрати. Заключението беше, че разследването на СРП е водено тенденциозно под давлението на Гешев, така че преднамерено да бъде уличен Сарафов.

Успоредно с това, наблюдаващият случая в градската прокуратура Йордан Петров беше изискал всички доказателства по случая от ВКС. Така в края на август 2023 г. те се бяха озовали обратно под контрола на самия Сарафов, който като временен главен прокурор е висшестоящ над всички обвинители.

Приемането на отделен механизъм с назначаване на съдия за временен специален прокурор, който да разследва главния, беше направено след над 10-годишен натиск от Брюксел именно заради невъзможността обикновен прокурор да разследва върховния си ръководител.

Над половин година по-късно става ясно, че предполагаемите доказателства срещу Сарафов все още не са на разположение на Талева. Според неофициална информация те не са били предоставени досега, за да им бъдат изготвени копия, които да се изпратят на Талева. Тя беше назначена на поста през октомври, а миналата седмица БНР съобщи, че вече работи по въпросния сигнал срещу настоящия временен главен прокурор.

Миналата седмица стана ясно още, че прокурор Йордан Петров, който изземва делото срещу Еврото от СРП в СГП, първи е получил достъп до всички тези доказателства. Сред тях беше и самоличността на таен свидетел. Става въпрос за адвокат Велимир Атанасов, близък до убития в края на януари Мартин Божанов - Нотариуса.

От информация, разпространена от ВКС, се разбра, че въпросният таен свидетел се е оплакал, че е заплашен, след като прокурор Петров е разбрал неговата самоличност. Последва изява на обвинителя по бТВ, в която той освети Атанасов като таен свидетел и каза, че ще свали защитата му. От думите на прокурора стана ясно, че той не гледа сериозно на твърденията на адвоката, че е бил заплашен.

Самият Йордан Петров наблюдава, освен делото срещу Еврото, и това срещу предполагаемата престъпна група на Нотариуса, по което заподозрян е Атанасов. Адвокатът беше посочен от съдия Владислава Цариградска и колегата ѝ Цветко Лазаров, като човек, който ги е заплашвал заедно с Божанов.

Двамата съдии бяха заплашвани от предполагаемата група на Божанов преди няколко години, но службите се активизираха по техните сигнали едва след като Бойко Рашков оглави МВР през май 2021 г. В края на 2022 г. Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) изпрати справка за дейността на бандата на СГП, която образува разследване в края на април 2023 г.

След убийството на Божанов от градската прокуратура заявиха, че то е изпреварило повдигането на обвинение срещу него. Този случай доведе до множество разкрития за предполагаем чадър над Нотариуса и Еврото. Така се разбра, че в прокуратурата съществува данни, че двете предполагаеми групи за търговия с влияние в съдебната система са свързани и с Гешев, и със Сарафов. Парламентът и ВСС създадоха комисии, които да проучват връзките на Нотариуса.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

XS
SM
MD
LG