Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Защо гърмят пушки в театъра. Кой университет гарантира най-висока заплата


Министърът на културата Велислав Минеков обеща да провери назначенията в Народния театър.
Министърът на културата Велислав Минеков обеща да провери назначенията в Народния театър.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Репарации за Украйна
  • Скандалът в Народния театър
  • Брендън Накашима

Общото събрание на ООН прие резолюция, с която призовава от Русия да бъде потърсена отговорност за нарушаването на международното право с инвазията в Украйна, включително и чрез изплащането на репарации.

Президентът Володимир Зеленски посети освободения Херсон и обеща украинската армия да продължи напред. Той призова за “мир за цялата страна”.

Продължават да идват новини за разпада в руската армия. Тази история е за убийство с чук. Така изглежда "смъртната присъда" за предателство сред наемниците в руската частна военна компания "Вагнер".

Украинците в България

В България днес изтича срокът на програмата, по която украински бежанци са настанени в хотели по Черноморието. Това видео показва историята на три жени и разказва защо те протестират и не искат да се местят.

Министерството на образованието и Институт “Отворено общество” представиха тазгодишния рейтинг на университетите. Може да разгледате подробно - коя специалност и в кой университет ще ви гарантира най-успешно бъдеще.

Ако днес чуете изтребител в небето, да знаете че това е един от шестте испански Eurofighter F-2000 Typhoon, които патрулират над България. В понеделник и вторник те извършват опознавателни полети.

Споделете какво мислите и вие. Може да публикувате вашето мнение на страницата ни във Facebook или да го изпратите на svobodnaevropa@rferl.org.

Всичко тече, нищо не се променя

Вече месец има нов парламент, но мандат все още не е връчен на първата политическа сила, ГЕРБ. Втората - “Продължаваме промяната”, настоява служебното правителство да внесе проект за бюджет за 2023 г. Днес ще имат среща по темата с “Възраждане”, а утре с ДПС и “Български възход”.

Не може да не е стигнало до вас, че в Народния театър има скандал, в който ключовата дума е “ДПС”. Боян Тончев обяснява как гръмна пушката, която отдавна виси на стената.

България ще продължи да внася евтин руски петрол въпреки ембаргото на ЕС. Ще се отрази ли това на цените на горивата? Политиците предлагат поне три варианта, които описва Елица Симеонова.

Земеделското министерство ще провери публикуваната от Bird.bg информация, че семейството на председателката на Софийския апелативен съд Даниела Дончева е построило къща за гости с европари.

Петър Карабоев съобщава в “Дневник”, че Швеция също ще блокира приемането на България в Шенген, което ЕС трябва да обсъжда на 9 декември. Основният противник на това обаче се нарича Нидерландия. Припомням ви защо това е така.

Ако сте доволни от този бюлетин, препоръчайте го на приятели и им изпратете линк за абонамент.

Какво става със Зелената сделка

"Зелената сделка" на ЕС провокира крайни реакции у публиката - от свръхположителни, но свръхотрицателни. За да бъдат разбрани потенциалните ефекти от нея, се изисква по-задълбоченото ѝ познаване, казва Красен Станчев и обяснява защо.

На остров Бали се проведе първата среща между президентите на САЩ и Китай Джо Байдън и Си Дзинпин. “Не бива да се използва ядрено оръжие в Украйна” - тази позиция е била подкрепна и от двамата, съобщи Белият дом.

Препоръчвам ви и тази история от “Булевард България”: Основателката на фалиралата компания Theranos Елизабет Холмс може да бъде осъдена на 15 години затвор заради огромната измамна схема, в която бяха завлечени инвеститори от ранга на Рупърт Мърдок и Хенри Кисинджър.

Искате ли да получавате най-важното директно в телефона си - елате в общността на Свободна Европа във Viber.

Човек на деня

Брендън Накашима цял живот тренира тенис и тази година усилията му се отплащат. Той спечели първата си титла от турнир на ATP, достигна четвърти кръг в турнир от Големия шлем, а преди дни спечели турнира за млади тенисисти Next Gen ATP. Затова е Човек на деня на Свободна Европа.

А легендата Христо Стоичков подари на папа Франциск копие на “Златната топка”, която спечели през 1994 година. Той беше в Рим за Мача на мира, който тази година е в памет на Диего Марадона.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG