Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Борисов сам ще си избира реформите. Руски активи отиват за Украйна. Докога ще говорим за записи


Boyko Borisov, GERB
Boyko Borisov, GERB

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Записите на ПП-ДБ
  • Състоянието на студентските общежития
  • Диан Костов

Записи, ДАНС, ДАНС, записи. Този цикъл в бългaрския политически живот не спира да се върти.

Повод отново да се говори за записи стана публикуването на два такива в таблоиден сайт, придружени със стенограми, които наподобяват стенограмите, изготвяни от службите при прослушване на записи със специални разузнавателни средства.

В тях се чуват гласовете на Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“.

От ПП казаха, че "в записите със съмнително качество се чуват накъсани фрази и изрази, удобно подбрани за създаване на определени внушения".

По-късно от коалицията ПП-ДБ призоваха служебния премиер Димитър Главчев да разпореди на ДАНС да извърши проверка кой е подслушвал партийната централа на коалицията.

Защо да управлява Главчев, след като ДАНС може направо да поеме управлението, пише Веселин Стойнев в Дойче Веле.

В същия ден от ГЕРБ представиха управленските си приоритети. Лидерът на партията Бойко Борисов каза, че няма да подкрепя реформи, които са предложение от други партии.

Борисов беше предупреден от Делян Пеевски, че ПП-ДБ искат да го пенсионират. Санкционираният за корупция председател на ДПС каза още, че Христо Иванов е искал да стане президент, а Асен Василев премиер.

Иванов се присмя на Пеевски и каза, че единствената цел на лидера на ДПС е да излезе от санкционния списък по глобалния закон „Магнитски“.

Преди месеци в синхрон Пеевски и Борисов атакуваха тогавашния военен министър Тодор Тагарев. За политическата ситуация у нас и за това какво се случва на фронта в Украйна, Тагарев говори в Студио България с Генка Шикерова.

За още интервюта с интересни личности абонирайте за канала ни в YouTube. А ако предпочитате да слушате този разговор, можете да го направите в Spotify.

Русия, Украйна и войната

Съветът на Европейския съюз (ЕС) одобри решението за прехвърляне на Украйна на средства от замразени активи на Руската централна банка. Те ще бъдат използвани за военна подкрепа на страната и за компенсиране на щетите, причинени от руската агресия.

На фронта Русия обстреля десетина населени места в Херсонска област. В същото време украинската отбрана свали 28 от 29 дрона, изпратени срещу седем украински области.

В Русия човек от семейния кръг на Путин отваря пътя за нов газопровод и ново място за добив на втечнен природен газ. Целта е да се създаде газов бизнес, който да не зависи от западните санкции. Идеята не е на "роднината" на Путин. Тя е на човек, който ръководи втория по големина газов бизнес в страната. Не пропускайте тази история.

Израел, Иран и Грузия

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху и президентът на САЩ Джо Байдън остро осъдиха обвиненията към политиката на Тел Авив по време на войната в Ивицата Газа, отправени от главния прокурор към Международния наказателен съд (МНС) Карим Хан.

Преди ден Хан внесе за разглеждане в МНС искане за издаване на заповеди за арести на Нетаняху, израелския военен министър Йоав Галант и лидерите на палестинската групировка Хамас Яхия Синуар, Мохамед Дейф и Исмаил Хания.

Президентът на Иран Ебрахим Раиси и външният министър Хосеин Амир-Абдолахян, които загинаха при катастрофа с хеликоптер, ще бъдат почетени с няколкодневни погребални церемонии. Тяхната кулминация ще бъде погребението на Раиси в свещения град Машхад в четвъртък.

Над 30 граждански организации в България подкрепиха проевропейските протести в Грузия, избухнали заради стремежа на местните управляващи да приемат закон за "чуждестранните агенти", подобен на този в Русия.

Няколко препоръки

Ако сте живели в студентско общежитие в България, тази история сигурно ще ви бъде позната. В много общежития условията за живот са лоши и с времето не се подобряват. Студентите си го обясняват с липсата на пари. Дали наистина е така? Катерина Василева провери.

Обикновено преди избори настава вайкане за това как младите хора не гласуват. Данните обаче показват друго. Какво ги стимулира и как точно гласуват те, анализира политологът Калоян Велчев в Дневник.

Той създава съвременни икони, които често карат хората да се замислят за вечните въпроси. Скоро негова инсталация ще е подредена в една от най-големите европейски базилики. Художникът Диан Костов е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Усмихнат ден,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

XS
SM
MD
LG