Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ГЕРБ тръгна към пълен мандат. "Възраждане" и ИТН тръгнаха след Радев. Хинков си тръгва


Руският президент Владимир Путин разглежда комикс в анимационното студио "Мечталет" в Хабаровск, 11 януари 2024 г.
Руският президент Владимир Путин разглежда комикс в анимационното студио "Мечталет" в Хабаровск, 11 януари 2024 г.

Добро утро! Най-важното днес:

  • Номинациите за КС станаха три
  • Съдът на ООН гледа дело срещу Израел
  • Все повече руски войници дезертират

Началото на новата парламентарна сесия дойде с нова заявка от ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов вече иска твърдо да управлява пълен мандат, окуражена от приемането на конституционните промени и частичното влизане на България в Шенген.

Опозицията пък не спира да повтаря, че заради Шенген страната ще бъде залята от бежанци, изгонени от Австрия. А защо това няма да се случи, можете да видите в това видео на Диляна Теохарова, Боян Тончев и Симеон Миронов.

Какви предстои да се случва в новия политически сезон пък обяснява Дамяна Велева в този текст. Една от първите задачи е попълването на две места в Конституционния съд (КС). ПП-ДБ вече излъчи бившият върховен съдия Борислав Белазелков, а ГЕРБ и "Възраждане" добавиха две депутатки в конкурса - Десислава Атанасова и Цвета Рангелова.

Колегите от "Сега" коментират, че изборът на ГЕРБ на бивш юрисконсулт в психодиспансер за конституционен съдия издава драматичен срив на критериите при подбора на кадри.

"Възраждане" и ИТН сезират КС

Опозиционните партии "Възраждане" и "Има такъв народ" (ИТН) тръгнаха по стъпките на президента Румен Радев и на свой ред също сезираха КС с искане за отмяна на приетите в края на миналата година конституционни промени.

Междувременно министърът на здравеопазването Христо Хинков сам обяви, че след ротацията на премиерския пост през март той си тръгва от кабинета, защото "не усеща" политическа подкрепа.

"Имам житейски принцип - никога не гледам назад, винаги гледам напред, така че нямам амбициите да бъда министър на здравеопазването в този спокоен период, така да кажем", побърза да декларира бившият министър и депутат от ГЕРБ Костадин Ангелов, цитиран от БНР.

Ако този бюлетин ви помага да се информирате, препоръчайте го и на ваши приятели. Изпратете им линк за абонамент.

Общинският съвет в София остава блокиран

Общинските съветници в София също не се връщат назад, но не отиват и напред, а просто стоят на едно място. В четвъртък те отново не си избраха председател и продължават да преговарят, което безуспешно правеха и досега.

Борис Бонев дори допусна, че ако на следващото си заседание на 25 януари пак не се случи нищо, "за нас няма да остане друг изход освен избори", цитира го "Медиапул".

Колегите им във Варна си избраха председател на Общинския съвет още през ноември, но сега имат друга сходна ситуация със София - градът привлече гнева на руското посолство заради пострадал руски паметник. Бюстът на граф Николай Игнатиев беше изтръгнат по-рано тази седмица, а Москва нарече "престъпник" задържания за това мъж, пише "Дневник".

Разминирането на Черно море е договорено

Турция, България и Румъния официално подписаха споразумение за създаване на обща противоминна група в Черно море. Целта е тя да планира и проведе операции по почистване на мини, доплували в икономическите морски зони на трите страни заради войната на Русия в Украйна.

В същото време министърът на отбраната Тодор Тагарев получи похвали в САЩ заради предприетите от него стъпи по модернизацията на армията и предоставената досега военна помощ на Украйна. Той е на официално петдневно посещение, което започна във вторник.

Международният съд изслушва ЮАР и Израел

Израел пък получи обвинения, че извършва геноцид в Ивицата Газа от Република Южна Африка. В четвъртък обвиненията бяха изслушани от Международния съд на ООН в Хага, който даде ход на дело. В петък предстои Израел да представи защитната си теза. Страната твърди, че полага максимални усилия да пази цивилните палестинци и действа при самозащита.

Те не искат да се бият, но нямат особен избор. Изпращат ги на фронта в Украйна - без право на отпуск с месеци. Единственият им изход е рискът да се превърнат в дезертьори. Става въпрос за руските войници, които все по-често бягат от армията. Подробности можете да прочетете в този текст.

Ако искате да се информирате за последните новини от фронта в Украйна, следете този блог.

И още две предложения

Накрая ви препоръчвам този текст за неудобната история на един неудобен студентски протест. На вчерашния ден преди 55 години в София са осъдени трима студенти заради протеста им срещу смазването на Пражката пролет от няколко армии от Варшавския договор. Процесът срещу тях е предшестван от донос и поредица ходатайства в БКП, останали тайна през годините. Сега Стефан Дечев разказва подробностите.

Не пропускайте и историята на живата музикална легенда Род Стюарт, който е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG