Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Главният секретар на МВР изчезна. Вътрешният министър мълчи за Нотариуса. Служебната власт идва


Главният секретар на МВР Живко Коцев (вляво) и вътрешният министър Калин Стоянов, в момента и двамата в оставка, по време на свое посещение в парламента на 8 февруари 2024 г.
Главният секретар на МВР Живко Коцев (вляво) и вътрешният министър Калин Стоянов, в момента и двамата в оставка, по време на свое посещение в парламента на 8 февруари 2024 г.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Акцията в митниците
  • Денков атакува Пеевски
  • "Светът на траките"

Къде е главният секретар на МВР? Този въпрос си задаваха цял ден депутатите от ПП-ДБ в парламента, след като професионалният ръководител на министерството изненадващо подаде оставка. Той така и не се появи публично през целия ден, за да обясни мотивите за решението си, но в късния следобяд на сайта на МВР се появи негова писмена позиция.

По информация на "Капитал" непосредствено преди да подаде оставка, както и веднага след като я е депозирал, Коцев се е срещал с временния главен прокурор Борислав Сарафов.

Адвокатката на арестуваната преди ден шефка на митниците Петя Банкова пък добави още един детайл, цитирана от БНР. По нейна информация домът на Коцев е бил претърсен в рамките на акцията на ДАНС и антикорупционната комисия в митниците в сряда. Това не беше потвърдено нито от агенцията, нито от комисията, нито от прокуратурата.

Обвинението срещу Банкова

Междувременно Банкова официално беше обвинена за участие в престъпна група. Тук можете да прочете какво стана до момента по този случай.

По информация на БНТ заедно с Банкова в ареста за 72 часа остават Никола Николов - Паскал и още двама души. Николов е заподозрян от разследващите като контрабандист, а повече за него можете да прочетете в "24 часа". Прокуратурата ще поиска постоянния арест на четиримата в събота, предаде БТА.

Адвокат Аделина Натина, която защитава Банкова, даде своя версия за ареста на клиентката си. Тя каза пред бТВ, че Банкова е имала информация, че с парите от голямо количество наркотици, задържани от митничари в Бургас, е трябвало да бъдат купувани гласове на предстоящите избори.

"Най-голямото зло"

По подобен начин обясни акцията в митниците и премиерът в оставка Николай Денков. Той дори допусна, че ДАНС прикрива канал за дрога, цитиран от "Офнюз".

Докато отговаряше на въпроси във Фейсбук, Денков атакува и съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, определяйки го като "най-голямото зло, което се случва на България". А Пеевски му отговори, като го нарече "безсилен" премиер.

Тази размяна на реплики се случи на фона на напрежението, ескалирало в парламента ден по-рано. Тогава желанието на ПП-ДБ за комисия за строежа на "Турски поток" беше контрирано от ГЕРБ, ДПС и ИТН с комисии за вноса на руски петрол и за акцията в митниците.

Ако сте пропуснали какво твърдят лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и колегите му за печалбата от газопровода "Турски поток", препоръчвам ви този фактчек на "Капитал".

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Мълчанието на Стоянов

Напрежението в парламента продължи и в четвъртък, освен покрай оставката на Коцев, а и заради изслушването на вътрешния министър Калин Стоянов.

Той беше поканен на закрито заседание, за да каже дали убитият Мартин Божанов - Нотариуса е бил секретен сътрудник на МВР. Стоянов обаче за пореден път отказа да отговори на този въпрос, за да не разкрие държавна тайна.

По думите на бившия вътрешен министър и депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков пред БНТ така Стоянов е нарушил закона, защото депутатите имат право на достъп до класифицирана информация.

Служебният кабинет

На този фон в 9:30 часа сутринта в петък се очаква да стане ясно какъв състав на служебен кабинет предлага номинираният от президента Румен Радев за премиер Димитър Главчев.

"Димитър Главчев заяви, че ще бъде готов със състав на Министерския съвет до края на деня", каза Радев на среща с ръководството на ЦИК в четвъртък, цитиран от "Клуб Z".

"Медиапул" прогнозира, че сред избраниците му попадат повечето от предложените в неслучилия се кабинет на Николай Габровски, номиниран за премиер от ГЕРБ в края на 2022 г.

Оръжията за Хамас

В България са открити оръжия, за които се предполага, че са били предназначени за членове на палестинската групировка Хамас, задържани в Германия, съобщи "Шпигел". В този текст можете да прочетете какво е известно до момента по случая.

Ако сте пропуснали историите на двамата бежанци от Афганистан и Сирия, пребити наскоро в България, отделете няколко минути за този текст на Павела Костова.

Препоръчвам ви и коментара на Емилия Милчева в "Дойче веле", в който тя се занимава с отговора на въпроса колко струва на българските граждани неефективното правосъдие.

Точно 1:20 минути са ви необходими, за да изгледате това видео с Николай Лавчиев, от което ще ви стане ясно как функционира изборната система в САЩ, където тази година предстоят нови президентски избори.

И още три препоръки

НАТО стана на 75 години, а годишнината беше отбелязана и в София. Тук можете да прочетете как се случи това и как се разви отбранителният съюз през годините.

За история става въпрос и в този текст на Видка Атанасова. Но за история, оспорвана от много историци - туристическият атракцион "Светът на траките" в Казанлък.

За финал ви препоръчвам този текст за финландския режисьор Аки Каурисмаки, който е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

XS
SM
MD
LG