Връзки за достъпност

Извънредни новини

Калин Стоянов отказа да отговори на депутатите дали Нотариуса е бил сътрудник на МВР


Вътрешният министър Калин Стоянов в Народното събрание, 4 април 2024 г.
Вътрешният министър Калин Стоянов в Народното събрание, 4 април 2024 г.

Вътрешният министър Калин Стоянов е отказал да отговори на депутатите дали убитият в края на януари Мартин Божанов - Нотариуса е сътрудничил на Министерството на вътрешните работи (МВР). Това съобщи съпредседателят на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов в парламента в четвъртък.

Стоянов беше в Народното събрание, за да бъде изслушан на закрито заседание на временната комисия за проучване на кръга около Нотариуса, който е предполагаем брокер на влияние.

Новината идва на фона на няколко неуспешни заседания на тази комисия. Във вторник тя трябваше да изслуша бившите главни прокурори Иван Гешев и Сотир Цацаров, както и изпълняващия длъжността ръководител на обвинението Борислав Сарафов. Никой от тримата не се появи. По-рано пък членове на комисията от ГЕРБ и ДПС провалиха провеждането на заседание.

В четвъртък депутатите поискаха от Калин Стоянов отговор на въпроса: бил ли е Нотариуса таен сътрудник на МВР. Такава информация оповести Антикорупционният фонд (АКФ) след убийството на Божанов, но МВР категорично отказа да я потвърди или отрече официално.

Сега министърът за пореден път не даде отговор на този въпрос с аргумента, че информацията представлява държавна тайна. МВР цитира същата причина и при предишните си откази да потвърди или отрече предполагаемата връзка с Нотариуса.

Христо Иванов съобщи, че Стоянов така и не е отговорил по същество и на документалното запитване, отправено от временната парламентарна комисия по въпроса.

„Въпросът е защо министърът на вътрешните работи така усилено брани факта, че Нотариуса е бил сътрудник в МВР, какъвто извод си правя“, каза Иванов.

„Когато е имало злоупотреба с МВР като част от схема за търговия с власт и министерството отказва да даде на парламента информация за това, проблемът е огромен“, добави съпредседателят на ДБ.

Неофициално депутати коментираха пред Свободна Европа, че и по време на самото закритото заседание на парламента Стоянов категорично е отказал да каже по същество дали Нотариуса е бил сътрудник на МВР.

Депутатите са му задавали множество въпроси в тази посока. При закритите заседания народните представители имат достъп до секретна информация и няма пречка пред Стоянов да разкрие такива данни. Въпреки това той не го е направил.

Неотдавна градската прокурорка на София Илиана Кирилова каза в интервю пред „Сега“, че прокуратурата също е изискала тази информация от МВР, но не е получила отговор.

Не е публично известно дали към момента СГП вече знае дали Нотариуса е сътрудничил на МВР.

Във вторник журналистът Николай Стайков от АКФ обяви във Фейсбук, че Нотариуса е бил сътрудник на Трето районно полицейско управление в София още от 2005 г. Тази информация също не е официално потвърдена.

В четвъртък Христо Иванов добави, че изслушването на Стоянов е затвърдило мнението му, че министърът не може да запази позицията си в предстоящото служебно правителство.

До служебен кабинет се стигна след провала на преговорите между „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ за общо управление. Като причина за неуспеха им от ГЕРБ казаха, че от ПП-ДБ са поставили допълнително условие - Калин Стоянов да не бъде част от правителството, защото му нямат доверие.

Мартин Божанов - Нотариуса беше убит на 31 януари. През 2021 г. той стана герой в разследване на АКФ за корупционна схема за влияние в закритите вече специализиран съд и прокуратура. Други разкрития също го сочат за посредник между мафията и съда, но през годините той е бил разследван предимно за имотни измами.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG