Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Жертвите в Близкия изток се увеличават. Денков отказва да се съобрази с блокадите


Овъглени и повредени коли след атаката на бойци на Хамас срещу музикалния фестивал Tribe of Nova Trance близо до кибуца Реим в Южен Израел, където бяха убити поне 260 души, 7 октомври 2023 г.
Овъглени и повредени коли след атаката на бойци на Хамас срещу музикалния фестивал Tribe of Nova Trance близо до кибуца Реим в Южен Израел, където бяха убити поне 260 души, 7 октомври 2023 г.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.  

Добро утро. Най-важното днес:

  • Блокадата на Газа
  • Метаморфозата на Пеевски
  • Да си спомним за Милен Цветков

В третия ден от войната, която Израел обяви на Хамас, Ивицата Газа беше поставена под тотална блокада, блокирана беше и палестинската част на Западния бряг. Израелската армия порази над 1000 цели, а броят на жертвите в конфликта расте.

Според данни, цитирани от БНР, загиналите израелци са най-малко 700, а убитите палестинци - поне 500. БТА пък цитира правителствената пресслужба на Израел, според която местните жертви са над 800, а около 150 души се смятат за отвлечени от Хамас. Поне 260 от убитите израелци бяха открити край музикален фестивал до границата с Ивицата Газа.

Ако не сте се ориентирали досега в дългогодишния конфликт в Близкия изток, препоръчвам ви този текст на Диляна Теохарова. Колегите от “Дневник” пък се опитват да намерят отговор на въпроса - как Израел позволи изненадващата атака на палестинските терористи от Хамас.

Заради ескалацията на конфликта в Близкия изток САЩ предоставиха спешна военна помощ на Израел. България предложи хуманитарна помощ.

Европейският комисар по разширяването Оливер Вархеи пък съобщи в социалната мрежа X, че ЕС спира помощи в размер на 691 млн. евро за палестинците заради “мащабния терор и бруталност” на Хамас.

Зеленски сравни Хамас с Русия

Украинският президент Володимир Зеленски, който беше сред световните лидери, които веднага подкрепиха Израел, коментира в X, че израелските журналисти, посетили Буча, са видели “същото зло” и след атаката на Хамас.

“И единствената разлика е, че има терористична организация, която нападна Израел, а тук има терористична държава, която нападна Украйна”, написа Зеленски.

Междувременно украинската армия съобщи, че е постигнала “частичен успех” в две направления на настъплението срещу руските сили - в районите на Клищииевка и Андриивка.

Отделете няколко минути и, за да прочетете какво става с “освободените” от Русия украински градове в Донбас.

Ако този бюлетин ви помага да се информирате, препоръчайте го и на ваши приятели. Изпратете им линк за абонамент.

Протестът на миньорите и енергетиците

В България продължават пътните блокади, организирани от протестиращите миньори и енергетици. В понеделник те решиха да започнат подготовка за ефективни стачни действия и национален протест, ако кабинетът не изтегли от ЕК пратените в края на миналия месец териториални планове за справедлив енергиен преход.

Премиерът Николай Денков обаче отново им отговори, че няма да изпълни искането им, защото така страната би се отказала доброволно от европейската помощ за въглищните региони Кюстендил, Стара Загора и Перник.

Той се срещна в правителствената резиденция “Евксиноград” с колегите си от Румъния и Гърция, за да обсъдят транспортната, енергийната и дигиталната свързаност в региона.

В същото време финансовото министерство подаде в Брюксел искане за второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост на България.

Хаос насред предизборната кампания

Центърът на София в района на 7-о училище “Св. Седмочисленици” също осъмна с пътна блокада, но дело на местни жители, недоволни от транспортния хаос заради поредния етап от ремонта на ул. “Цар Шишман”. “Дневник” съобщи, че този протест ще е факт всеки ден от 8.00 до 20.00 часа.

Именно т.нар. ремонти на ремонтите са една от основните теми в предизборната кампания в София. Препоръчвам ви това видео на колегите от “Медиапул”, в което са събрани топ 10 на въпросите, зададени от кандидат-кмета на ГЕРБ Антон Хекимян на лидера на партията Бойко Борисов. Повод за класацията е твърдението на бившия телевизионен журналист, че е задавал “най-неудобните въпроси” на Борисов.

Семейството на сочения от социолозите за основен опонент на Хекимян в София - издигнатият от “Продължаваме промяната - Демократична България”, “Спаси София” и “Екипът на София” Васил Терзиев, пък е обект на журналистическо разследване на Христо Христов от сайта desebg.com.

Той обяви, че започва да публикува документална поредица за дейността на бащата на кандидат-кмета Александър Терзиев в Първо главно управление на бившата Държавна сигурност (ДС).

Човек на деня

Не пропускайте и историята на правозащитната активистка от Иран Наргес Мохамади, която получи миналата седмица Нобелова награда за мир. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Друга жена пък получи в понеделник Нобел за икономика. Американката Клаудия Голдин от университета в Харвард беше отличена заради изследванията си, посветени на участието на жените на пазара на труда.

И още две предложения

За финал ви препоръчвам този текст на Павела Костова, проследяващ метаморфозата на Делян Пеевски, който в последните седмици от мълчалив олигарх, санкциониран от САЩ за корупция, се превърна в своеобразен говорител на управляващото мнозинство.

Не пропускайте и това видео за журналиста Милен Цветков, който вече не е между нас. В негова памет беше изградена чешма близо до мястото, където той намери смъртта си при катастрофа през 2020 г.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG