Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ПП-ДБ воюва с вътрешния министър. Общината воюва с Вълка. Кога престъпността беше повече?


Багер разрушава незаконната хижа на Румен Гайтански - Вълка в парк "Искър", 2 април 2024 г.
Багер разрушава незаконната хижа на Румен Гайтански - Вълка в парк "Искър", 2 април 2024 г.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Плановете на ГЕРБ и ДПС
  • Главните прокурори и Нотариуса
  • Лагерът Бухенвалд

ГЕРБ и ДПС управляваха и гласуваха заедно досега, но след извънредните парламентарни избори Бойко Борисов се зарече, че дори да имат общо 150 депутати, няма да направят общо правителство. Колегата му в ДПС Делян Пеевски обаче не изключва този вариант.

Как се стигна до нови избори и каква е ролята на жените в ГЕРБ - по тези и други политически теми Генка Шикерова разговаря в Студио България с Румяна Бъчварова, бивш посланик в Израел и бивш вътрешен министър.

Абонирайте се за канала ни в YouTube за още разговори с интересни личности. А ако предпочитате да слушате този разговор, можете да го направите в канала ни в Spotify.

Препоръчвам ви и този текст на "Капитал", от който ще разберете как в ГЕРБ ползват държавната си субсидия, за да финансират дела-шамари срещу свои критици.

Мълчанието за Нотариуса

Комисията за проучване на влиянието на убития Мартин Божанов - Нотариуса покани на изслушване по темата последните трима главни прокурори, но никой от тях не дойде. Тук можете да разберете защо.

Депутатите все пак се заканиха, че ще ги поканят пак, както и цялото ръководство на МВР, което продължава да не казва дали Нотариуса е бил секретен сътрудник на полицията. Факт, който Николай Стайков от Антикорупционния фонд огласи във Фейсбук.

На този фон от ПП-ДБ продължават атаката си срещу вътрешния министър Калин Стоянов, настоявайки той да не остава на поста си и в бъдещия служебен кабинет. Атанас Атанасов го разкритикува за липсата на акции срещу купуването на гласове, цитиран от БТА. А МВР обвини Атанасов в разпространяване на "откровени неистини".

Междувременно кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев се срещна с представители на най-големия полицейски синдикат, които публично подкрепиха Стоянов, съобщи БНТ.

Незаконната хижа на Вълка

Столичната община пък продължава с опитите да събори незаконната хижа на Румен Гайтански - Вълка в парк "Искър".

Дейности по събаряне започват и в столичната Борисова градина, където ЦСКА - София ще строи нов стадион на мястото на стария "Българска армия". Колегите от "Дневник" описват какъв е точният план за това.

Регионалното министерство и пътната агенция изобщо не са чували, че по строежа на тунел "Железница" има съмнения за злоупотреби, съобщи БНР. Това стана ден, след като Европейската прокуратура информира, че разследва проекта.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Новата експертиза за Евгения

Делото за убийството на Евгения Владимирова в столичния кв. "Лагера" започна на втора инстанция. По него на доживотен затвор бяха осъдени мъжът ѝ Орлин Владимиров и баща му Пламен Владимиров. Сега съдът назначи експертиза, която да провери версията на съпруга, че е убил Евгения случайно.

"Едно време беше по-сигурно". Това изречение е мит, показва ново изследване в архивите. Всъщност по времето на комунизма в България има повече убийства, изнасилвания, грабежи и тероризъм. Не пропускайте този текст на Георги А. Ангелов.

Войната в Украйна

Украински дронове вече атакуват цели, които се намират на повече от 1000 км навътре в територията на Русия. Ако искате да се информирате за последните новини от фронта в Украйна, следете този блог.

Преди дни руски официален говорител за първи път нарече войната "война". Действието не е случайно, смята Стефан Попов, който в този текст обяснява защо настъпва промяна в начина на легитимация на инвазията в Украйна.

Иран и Сирия обвиниха Израел, че е ударил иранското консулство в Дамаск, убивайки висш командир на Корпуса на гвардейците на Иранската революционна гвардия - "Кудс".

Доналд Тръмп пък внесе гаранция от 175 млн. долара, за да избегне конфискация на имущество по делото му за финансова измама в Ню Йорк.

И още две препоръки

Още през 1945 г. излизат първите шокиращи твърдения: нацисткото управление на лагера Бухенвалд е изработвало различни предмети от кожата на убити затворници. Близо осемдесет години по-късно един малък абажур за лампа и една нова експертиза окончателно доказват това.

Не пропускайте и историята на един парашутист, атлет и каскадьор. Илко Илиев е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG