Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Столтенберг опроверга Радев. Съдът няма против Сарафов да крие информация за Нотариуса


Деца са се събрали край разрушения от израелски въздушен удар в град Рафах, Ивицата Газа, на 27 май 2024 г. Палестинските власти съобщиха за поне 45 убити, включително жени и деца, при израелска бомбардировка над пълния с бежанци град до границата с Египет.
Деца са се събрали край разрушения от израелски въздушен удар в град Рафах, Ивицата Газа, на 27 май 2024 г. Палестинските власти съобщиха за поне 45 убити, включително жени и деца, при израелска бомбардировка над пълния с бежанци град до границата с Египет.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Подкрепата за Украйна
  • Целта на Пеевски
  • Израелските удари над Рафах

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг дойде в София и заедно с участниците в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на алианса подкрепи желанието на Украйна да нанася удари със западни оръжия по военни цели в Русия.

Столтенберг се срещна със служебния премиер Димитър Главчев, за да обсъдят подкрепата за Киев. Те потвърдиха позицията на НАТО, че в Украйна няма да бъдат изпращани войници от страни членки на алианса и той не търси директен конфликт с Русия. Столтенберг повтори това и в интервю пред БНТ.

Въпреки това президентът Румен Радев продължи да говори за директна война с Русия, в която според него са въвлечени всички страни от НАТО. Той направи това от Швейцария, където отиде на посещение, веднага след визитата си в Унгария.

Военна помощ от Испания

Украинският президент Володимир Зеленски посети Испания и подписа с премиера Педро Санчес споразумение за предоставяне на военна помощ за над 1,1 млрд. евро, включително танкове "Леопард" и ПВО системи "Пейтриът".

Ако искате да се информирате за последните новини от фронта в Украйна, следете този блог.

Не пропускайте и този анализ на Красен Станчев, в който той опитва да отговори с числа на въпросите - какво ще е необходимо за отбраната и възстановяването на Украйна, накъде върви войната и какъв е ефектът от санкциите срещу Русия?

Какво иска Пеевски

Според Станчев тази тема изобщо не присъства в предизборната кампания в България. В този блог можете да следите всичко по-важно до момента в кампанията.

Не пропускайте и този текст на Николай Лавчиев, който търси отговора на въпроса - какво иска Делян Пеевски от тези избори? Защото той очевидно не е "заедно с хората" на терен, какъвто е слоганът на ДПС за вота.

От ГЕРБ пък искат ПП-ДБ да не ползва на свои предизборни плакати образа на лидера им Бойко Борисов. Затова подадоха жалба в ЦИК, която беше уважена, съобщава "Клуб Z".

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Тайните на Сарафов

Временният главен прокурор Борислав Сарафов не дължи публичност на информацията, която е събрал за влиянието на убития Мартин Божанов - Нотариуса в прокуратурата. Това излиза от решение на Административния съд в София-град по дело, водено от Българския хелзинкски комитет.

Засега липсва публичност и на действията на службите спрямо новия проруски политик Ивелин Михайлов и проекта му "Исторически парк" край Варна, който вече развива паравоенни формирования. Все пак МВР и ДАНС са започнали проверки по случая, пише "Капитал".

Грузинската президентка Саломе Зурабишвили призова на Деня на независимостта на родината ѝ тя да развие по-тесни връзки с ЕС и САЩ заради "призрака на Русия".

Полицията в Армения задържа стотици протестиращи и опозиционни политици, които участваха в демонстрация срещу очертаването на нови граници с Азербайджан.

Цивилни жертви в Рафах

Десетки пък бяха убити при израелски въздушни удари по пълния с бежанци град Рафах, който се намира на границата на контролираната от Хамас Ивица Газа с Египет. Сред загиналите има жени и деца, предава БТА.

Препоръчвам ви и този анализ за ситуацията в Иран след смъртта на президента Ебрахим Раиси. Той търси отговор на въпроса - как случващото се там засяга Европа?

Не пропускайте и историята на сър Иън Маккелън, който през уикенда навърши 85 години и стана герой в рубриката Човек на деня на Свободна Европа.

Сбогом на Борислав Зюмбюлев

Неочаквано е починал главният редактор на в. "24 часа" Борислав Зюмбюлев на 55 години, съобщава изданието. Той работеше във вестника от 1999 г.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG