Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Управляващите се договориха за руския газ, "Лукойл" и бюджета. Защо PISA е важна и за икономиката


Съпредседателите на ПП-ДБ Кирил Петков и Христо Иванов и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
Съпредседателите на ПП-ДБ Кирил Петков и Христо Иванов и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • ГЕРБ и ПП-ДБ отлагат таксите за руския газ
  • Продажба на „Лукойл“ ще става с одобрение на парламента
  • Кой ръководи „Вагнер“ в Африка?

ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) ще предложат законови промени, с които таксите за транзит на руски газ през България да бъдат отложени. Това казаха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Аргументът, който двамата изтъкнаха, беше приемането на България в Шенген и ветото на Австрия върху него. Още преди месеци експерти казаха, че въвеждането на таксата е насочено срещу австрийското вето.

В същото време австрийският вътрешен министър каза, че Виена е готова да свали граничните проверки за български и румънски граждани, но само за пътувания със самолет. Колко близо е България до Шенген? Отговорите са тук.

Партньорите в управлението се договориха и по темата за „Лукойл“. В понеделник Борисов и Петков казаха, че евентуална продажба на на активите на компанията в България, ще могат да се случат само след решение на парламента.

Бюджетът

Депутатите одобриха на първо четене бюджета за 2024 г. Народните представителите имат време до 18 декември, за да предложат промени.

Преди гласуването в зала бюджетната комисия прие на второ четене вдигането на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лв.

Войната в Украйна и Русия

Един човек загина, а трима бяха ранени след руски обстрел до Херсон. Руска атаката срещу Киев доведе до четирима ранени.

Украйна преговаря с Швеция за евентуалното придобиване на изтребители Gripen, а украински пилоти вече са тествали самолетите.

Руският опозиционерАлексей Навални, осъден на 19 години лишаване от свобода, вече не се намира в затворническата колония, в която излежава присъдата си. Това съобщи в понеделник прессекретарката му Кира Ярмиш. Местонахождението му е неизвестно.

Полицията в Русия нахлу в известен гей клуб в Екатерининбург в нощта срещу неделя. Тя е задържа около 100 души, които след проверка са освободени. Новината за обиска идва 10 дни след като Русия обяви "международното ЛГБТ движение" за "екстремистка" структура и я забрани.

Той пристига в Африка малко след смъртта на Евгений Пригожин. Официално се представя за дипломат, но всъщност е офицер от руското разузнаване. Разследване на Радио Свободна Европа показва, че това е новият ръководител на "Вагнер" в Централноафриканската република. Вижте кой е Денис Павлов

Няколко препоръки

PISA се смята за едно от най-важните изследвания за развитието на образованието. Резултатите от програмата са свързани с функционалната грамотност, а от там и с човешкия капитал. Част от проблема е, че деца и училище все още се привиждат през непроменени комунистически схеми, пише Красен Станчев.

Журналистът Калин Манолов и инженерът и продуцент Бойко Бочев предлагат нов медиен продукт – „Видимо и невидимо ТВ“ (ВНТ). Те го определят като „хъб на свободната журналистика“, а в ефира му ще се съберат популярни влогъри и анализатори, които, по думите им, не са допускани до мейнстрийм медиите. Вижте историята им.

Най-голямото отборно събитие в тениса се оказа замесено в международен политически скандал. Причината е националистическа песен, с която излизат на корта Новак Джокович и съотборниците му от Сърбия. Какво символизира тя, прочетете тук.

Човек на деня

Преди 18 години един ирландец и неговата съпруга правят истинско добро за България. По това време над 10 000 деца живеят мизерно в държавни домове, подложени на насилие и унижения. Те спасяват част от тях. А фондация "Сийдър", която създават, и до днес продължава тази кауза. Нейните членове са герои в рубриката Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG