Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Помощта за Украйна още мъчи проруските партии. Защо Карадайъ загуби лидерството в ДПС


Мустафа Карадайъ
Мустафа Карадайъ

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Вотът на недоверие
  • Гладна стачка за лична карта с правилното име и пол
  • Трейси Чапман

Днес следобед парламентът ще гласува втория вот на недоверие срещу кабинета на Николай Денков. Вносителите от БСП, „Възраждане“ и „Има такъв народ“ (ИТН) го внесоха с мотив „провал в политиката за национална сигурност и отбрана“.

По време на дебатите в сряда обаче основният довод, който беше използван във връзка с този провал, беше изпращането на военна помощ за Украйна. Това от месеци е трън в очите на проруските партии БСП и "Възраждане".

По всичко личи, че и този път правителството няма да падне, защото партиите, които искат да го бутнат, нямат достатъчно подкрепа.

Управляващата коалиция обаче съвсем не е стабилна. Между „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), ГЕРБ и ДПС продължават пререканията за вноса на руски петрол. ПП-ДБ иска той да продължи до средата март, а партньорите ѝ – да приключи веднага.

Гладна стачка за правата на транс хората

Всичко, което тя иска, е лична карта с правилното име и пол. Когато не я получава, къса акта си за раждане и започва гладна стачка. Залогът вече е много по-голям - правата на всички транс хора в България.

Това е историята на Габриела Банкова, която Катерина Василева разказа.

Манипулации във ВСС

Софийска градска прокуратура (СГП) е образувала преписка по сигнал на Антикорупционния фонд (АКФ) от лятото за нарушения при избора на шестима членове на съдийската квота във Висшия съдебен съвет, проведен през юни 2022 г., съобщи "Дневник".

Според сигнала на АКФ при гласуването е бил осъществен неправомерен достъп до системата от човек, който няма право да я достъпва и са били използвани чужди данни за достъп при упражняване на активно избирателно право.

Тук можете да си припомните цялата история, разказана от Борис Митов.

Русия със загуби по земя и по море

В битката за ключовия град Авдиивка Русия търпи по-тежки загуби, отколкото при боя за Бахмут. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Русия имаше надмощие в Черно море още преди началото на войната, но последните украински атаки намаляват възможностите на флота ѝ. Така целта морето да се превърне във „вътрешно“ за Москва все повече се отдалечава. Тук събрахме списък с военноморските загуби на Русия, който не спира да расте.

Няколко препоръки

ДПС си има организационна структура, но някак се знае, че на върха до живот е само един. Как приключват назначените за председатели на партията като Мустафа Карадайъ? Не пропускайте историята.

Събитията в движението анализира журналистът Илхан Андай, който беше гост на Генка Шикерова в Студио България на Свободна Европа. Ако сте в движение и не можете да гледате записа, можете да чуете интервюто в канала ни в Spotify.

Според главния кореспондент за Европа на Политико Матю Карничниг напредъкът на България за последните 30 години е "изключителен". Той разказа пред Свободна Европа и за предизвикателствата пред журналистиката по време на военни конфликти.

„Моята страст е от небесата, не от земните разсъждения”. Изглежда, че е така, защото това са думи на Петер Паул Рубенс, който рисува „Венера пред огледалото”, „Андромеда”, „Вирсавия при фонтана”, „Трите грации”, „Съдът на Парис”, „Похищението на дъщерите на Левкип” и още редица други шедьоври. Пламен Асенов разказва историята на твореца в рубриката Малки истории за велики европейци.

Човек на деня

Трейси Чапман получава световна слава още в края на 80-те с първите си 11 автентични и социално ангажирани авторски песни. Близо 35 години по-късно една от тях ѝ спечели поредно музикално отличие. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

XS
SM
MD
LG