Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна може да получи само 6 изтребителя F-16 през следващите месеци, пише Ню Йорк Таймс


Изтребител F-16 на територията на Румъния, заснет през ноември 2023 г. Снимката е илюстративна.
Изтребител F-16 на територията на Румъния, заснет през ноември 2023 г. Снимката е илюстративна.

До юли 2024 г. Украйна вероятно ще получи само 6 от приблизително 45-те изтребителя F-16, които са ѝ обещани от западни държави. За това съобщи Ню Йорк Таймс в понеделник.

Новината идва на фона на забавяния в подкрепата за Украйна в справянето ѝ с руската инвазия през последните месеци. През декември 2023 г. за известно време беше блокиран нов пакет с помощ от Европейския съюз (ЕС) заради вето от Унгария. Сега допълнителна подкрепа от САЩ на стойност над 60 млрд. долара е блокирана от републиканците в Конгреса.

Според Ню Йорк Таймс очакваното закъснение на самолетите F-16 се дължи отчасти на забавянето в обучението на украинските пилоти в румънска военновъздушна база. Тяхното обучение е едно от изискванията изтребителите да могат да бъдат доставени.

До лятото на тази година се очаква 12 украински пилоти да бъдат подготвени да управляват изтребителите, но това е по-малко от една ескадрила. На практика обучението им върви по-бързо от обичайното, но спрямо нужните на Украйна е прекалено бавно.

Според датския министър на отбраната Троелс Лунд Поулсен „обучението напредва добре“ и украинските пилоти вече са прелетели над въздушното пространство на Дания.

Въпреки това официални лица, интервюирани от Ню Йорк Таймс, казват, че все още има „много несигурност“ относно това кога всяка страна ще изпрати своите самолети, колко ще са те, колко бързо ще бъдат обучени останалите пилоти и дали Украйна ще разполага с достатъчно персонал за техническата поддръжка на изтребителите.

Следващата група от 8 украински пилоти трябва да пристигне в Дания в края на лятото, но не е ясно кога ще започне обучението им в Румъния, съобщава Ню Йорк Таймс.

Освен пилоти, Дания обучава и около 50 техници за поддръжка и ремонт на самолетите, чиято доставка в Украйна предстои.

В края на миналия декември Нидерландия обяви, че ще достави на Украйна 18 изтребителя F-16. Подобни заявки има и от Великобритания, Дания и Белгия.

Украйна иска да получи такива изтребители още от началото на руското нахлуване през февруари 2022 г. Според Киев F-16 ще са от полза в подсилването на украинското контранастъпление срещу Русия.

В продължение на година западните съюзници на Украйна избягваха тази тема, но после започнаха да обучават украински пилоти и обещаха доставки на десетки самолети. В края на май 2023 г. САЩ потвърдиха, че ще разрешат изпращането на изтребители F-16 на Киев.

Представители на САЩ обаче казват, че F-16 сами по себе си няма да бъдат решаващи във войната.

Украинското правителство многократно е заявявало, че западните изтребители могат да променят ситуацията на бойното поле, тъй като към момента Русия има „пълно въздушно превъзходство“ в окупираните територии.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG