Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ и ДПС провалиха гласуването на вота на недоверие срещу кабинета "Денков"


Министърът на финансите Асен Василев, външната министърка Мария Габриел и премиерът Николай Денков
Министърът на финансите Асен Василев, външната министърка Мария Габриел и премиерът Николай Денков

Липса на кворум провали гласуването на вота на недоверие към кабинета на Николай Денков. Той беше внесен миналата седмица от БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" (ИТН) с мотив "провал в политиката за национална сигурност и отбрана".

След нужда от прегласуване заради липса на достатъчно депутати и две почивки, в пленарната зала в четвъртък се събраха общо 63-ма народни представители, което е недостатъчно, за да бъде приет или отхвърлен вотът на недоверие.

Това стана, след като депутатите от ГЕРБ и ДПС, които твърдят, че подкрепят правителството, напуснаха залата. Малко по-късно санкционираният за корупция по глобалния закон "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски заплаши "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), че управлението е под въпрос.

Новината идва месец, след като отново БСП, "Възраждане" и ИТН внесоха вот на недоверие срещу кабинета за политиката му в сферата на енергетиката, който не успя да мине.

В четвъртък ГЕРБ и ДПС излязоха от залата и не участваха в първото гласуване на вота на недоверие, на което присъстваха едва 127 от общо 240 депутати. Така на гласуването 66-ма бяха "за" и 61 - "против".

Според правилника на Народното събрание обаче вот на недоверие на правителството се смята за приет, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители, т.е. поне 121 депутати трябва да са гласували "за" или "против" оставката на правителството.

Последва почивка и проверка на кворума, за да бъде прегласувано предложението, но след като кворум не се събра, председателят на Народното събрание Росен Желязков закри заседанието.

Депутатите от ГЕРБ и ДПС напуснаха залата веднага, след като с гласовете на ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП парламентът отхвърли законопроекта, с който двете партии искаха отмяна на дерогацията за внос на руски нефт, от която се възползва руската компания "Лукойл".

ПП-ДБ иска забраната да влезе в сила след ротацията на Денков с настоящия вицепремиер Мария Габриел и твърди, че ако дерогацията отпадне незабавно, има риск от недостиг на гориво и от повишаването на цената му.

"Надявам се колегите тази вечер да прочетат знаците и да не рушат евроатлантическото парламентарно мнозинство, което ще застраши евроатлантическото правителство с коалициите, които направиха по места с "Възраждане" и с БСП", каза по-късно пред журналисти в парламента Пеевски.

По димите му "или ще има евроатлантическо парламентарно мнозинство, или ще има про-Путин мнозинство", в което ГЕРБ и ДПС няма да уюастват.

"Това е вечерта на знаците", добави Пеевски.

"Ако наистина ГЕРБ и ДПС не подкрепят този кабинет, да заповядат в зала да го покажат, иначе лицемерието става ясно пред всички български граждани", каза по-рано в парламента депутатът Георги Свиленски, след като народните представители от двете партии напуснаха залата.

От дебатите по вота на недоверие в сряда стана известно, че само трите опозиционни партии ще го подкрепят. ГЕРБ и ДПС казаха, че гласуват "против", след като в сряда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски определиха вота като "безпредметен" и "безсмислен".

Една от основните причини на вносителите на вота за искането на оставката на правителството е даването на военна помощ на Украйна. Според тях даряването на боеприпаси е довело до "рязко намаляване на боеспособността вследствие на изпразнените складове".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG