Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хамас предупреди, че ще убива пленници, ако Израел продължава да атакува цивилни в Газа


Дим и пламъци се издигат след израелски удари в Газа, 9 октомври 2023 г.
Дим и пламъци се издигат след израелски удари в Газа, 9 октомври 2023 г.

Палестинската ислямистка групировка Хамас предупреди, че ще екзекутира израелски цивилни заложници всеки път, когато Израел бомбардира домове в Палестина без предупреждение, съобщи Ройтерс.

На 7 октомври по време на изненадваща атака срещу Израел Хамас уби над 700 души и отвлече повече от 100. Ден по-късно Израел официално обяви състояние на война и нанесе смъртоносни удари по Ивицата Газа.

В понеделник говорителят на въоръженото крило на Хамас Абу Убайда съобщи, че израелските бомбардировки вече са убили "четирима от вражеските пленници и техните похитители".

Впоследствие той предупреди и че групировката ще убива израелски пленници при всяка нова бомбардировка на палестински домове "без предварително предупреждение".

"Решихме да сложим край на това и отсега, и заявяваме, че всяко нападение срещу наши хора в домовете им без предварително предупреждение за съжаление ще бъде последвано от екзекуцията на един от цивилните заложници, които държим", каза той.

При предишни удари Израел предупреждаваше местното палестинско население чрез есемеси и телефонни обаждания няколко минути преди атаката.

След атаката на Хамас над Израел, която започна в събота, жертвите както от палестинска, така и от израелска страна са стотици.

Израелските телевизионни канали съобщават, че броят на загиналите при нападението на Хамас е нараснал до 900, поне 2600 са ранени, а десетки са взети в плен. Най-малко 260 души са загинали на музикален фестивал, откъдето са отвлечени и голяма част от заложниците.

В отговор Израел нанесе удари по Ивицата Газа, територия с дължина 41 км и ширина 10 км, където живеят над 2,3 милиона палесттинци. След атаката са загинали над 680 палестинци, съобщава министерството на здравеопазването на Газа, цитирано от Ройтерс.

Същевременно Израел започна и пълна блокада на Ивицата Газа. Мярката включва забрана за внасяне на храни и горива, няма да има и електричество.

В неделя Израел официално обяви състояние на пълномащабна война за първи път от 50 години насам. Страната вече съобщи за мобилизацията на 300 000 резервисти.

Военните действия между Израел и Палестина са свързани с едновременните претенции на два народа над една и съща територия. Споровете продължават повече от 70 години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG