Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокурорската колегия предложи на ВСС да започне процедура по избор на нов главен прокурор


Прокурорската колегия към ВСС предлага процедурата за избор на нов главен прокурор да започне още в четвъртък
Прокурорската колегия към ВСС предлага процедурата за избор на нов главен прокурор да започне още в четвъртък

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложи на Пленума на съвета още в четвъртък да открие процедура за избор на нов главен прокурор. Решението е внесено в сряда и е подкрепено от всички членове на колегията.

До необходимостта за избор на нов главен прокурор се стигна, след като Иван Гешев беше отстранен от поста.

За изпълняващ длъжността на главен обвинител прокурорската колегия назначи Борислав Сарафов. Това предизвика остра реакция от страна на правосъдния министър Атанас Славов, който оспори легитимността на избора, който беше направен без участието на Пленума на ВСС.

Срещу назначението на Сарафов се обявиха и представители на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и Съюза на съдиите в България.

Легитимността на решението за назначаването на Сарафов като изпълняващ длъжността на главен прокурор, което дойде само от прокурорската колегия, ще бъде първа точка в програмата на Пленума на ВСС в четвъртък.

В сряда от прокурорската колегия към ВСС одобриха и хронограма на провеждането на избор на нов главен прокурор, според която между 29 юни и 20 юли ще бъдат съобщавани предложенията за главен прокурор. До 3 август ще бъдат представяни концепции, а на 19 септември трябва да са готови докладите за всеки от кандидатите. Окончателният избор пък трябва да бъде проведен на 26 октомври.

Главен прокурор се избира от Пленума на Висшия съдебен съвет, който включва всички 14 членове от съдийската колегия , както и 11-те членове на прокурорската колегия. Председател на пленума е правосъдният министър, който не участва в гласуването.

Формираното правителство с премиер Николай Денков и партиите, които го подкрепят – ППДБ и ГЕРБ-СДС, поставиха като една от основните си цели законодателни промени, с които значително да ограничат правомощията на главния прокурор.

За това настояват основно от ППДБ. В края на май беше приет и механизъм за разследването на главния обвинител.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG