Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: България пак не иска украинско зърно. Альоша ще си стърчи над Пловдив. Идва BgGPT


Паметникът на Альоша в Пловдив е място, където се събират русофили и привърженици на руския президент Владимир Путин и политиката му
Паметникът на Альоша в Пловдив е място, където се събират русофили и привърженици на руския президент Владимир Путин и политиката му

Добро утро. Най-важното днес:

  • “Очите на Русия” паднаха
  • Схема ли е заводът за боклук?
  • Мариса Абела

Украйна успя да свали два ключови руски самолета. Разузнавателният А-50, който е наричан "очите и ушите на Русия във въздуха", е паднал в морето, а Ил-22М, който е въздушен команден пункт, е успял да кацне аварийно. Новините бяха потвърдени от украинското командване.

Американският Институт за изследване на войната прогнозира нова офанзива на руската армия, която е планирана за следващите седмици, веднага след като земята в Източна и Южна Украйна замръзне.

Няколко държави от Източна Европа настояват ЕС да наложи мита за внос на украинско зърно, съобщи унгарското министерство на земеделието. Според Ройтерс това са България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия.

Москва опитва да спаси собствеността си върху комплекс “Камчия” край Варна и изпраща за директор висш кадър на “Лукойл”, пише Спас Спасов в “Дневник”.

"Камчия" се намира до един от най-красивите плажове по българското Черноморие. Това е българска земя, която е собственост на Русия. Намерете 15 минути, за да гледате разследването на Генка Шикерова за “Камчия” и да разберете за какво става въпрос.

Ако този бюлетин ви харесва, препратете имейла и на приятели. Ако пък вие сте го получили по този начин, тук може да се абонирате директно.

Защо капе Ларгото?

Вариантът да се избере ротационен председател на Столичния общински съвет отпада, съобщи Борис Бонев от "Продължаваме промяната-Демократична България" и "Спаси София" след среща с останалите политически сили. БСП не биха подкрепили ротационен председател, а ГЕРБ и “Възраждане” не са се отзовали на поканата.

София може да няма работещ общински съвет, но има завод за боклук за стотици милиони. Въпросът е дали той върши работата, за която е построен. Кметът Васил Терзиев прогнозира криза с боклука и подозира корупция. Тук е цялата история.

Това не е единственият подобен случай. Изкъртена мазилка и падащи части от тавана, течове, влага, счупени плочки. Античният комплекс "Сердика" в София е все в ремонт. Гледайте видео историята за Ларгото на Видка Атанасова.

След началото на демонтажа на съветския паметник в София, съветници в Пловдив повдигнаха темата за преместването на Альоша - огромният гранитен войник с автомат, който стърчи на едно от тепетата над града. Кметът не одобрява тази идея, но ще проучи колко струват евентуален демонтаж и референдум.

Оставаме в Пловдив, където ще се гледа делото за пребитата и обезобразена Дебора. Причината е, че в Стара Загора, където е извършено престъплението, всички съдии отказаха да гледат случая.

Изкуственият интелект идва и в България

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT към Софийския университет представи BgGPT - първият отворен голям езиков модел с изкуствен интелект от последно поколение, създаден за българската държава. Той ще заработи безплатно на 3 март, пишат колегите в “Офнюз”.

Атомната централа "Козлодуй" да оттегли делото срещу своята служителка Наталия Станчева, която разкри нарушения в централата, призова европейската неправителствена организация Nuclear Transparency Watch, която следи за прозрачност и безопасност в ядрената енергетика.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Две препоръки

В събота Тайван избра нов президент, когото Китай не харесва. Победата му означава един по-агресивен и нетърпелив подход на Пекин, пише Владимир Шопов. Си Дзинпин вероятно ще затегне примката около Тайван, а в кризата може да бъде въвлечен и Западът. Не пропускайте този анализ.

Тя е на 27 години и е напът да направи големия си пробив в киното. Мариса Абела ще се превъплъти в ролята на Ейми Уайнхаус, чиято звезда угасна на същата възраст. Мариса Абела е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG