Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Прецизна операция". Защо Израел отново атакува най-голямата болница в Газа "Ал-Шифа"


Израелски войници стоят пред болницата "Ал-Шифа" в Газа, 22 ноември 2024 г.
Израелски войници стоят пред болницата "Ал-Шифа" в Газа, 22 ноември 2024 г.

Израелската армия провежда "прецизна операция" в района на най-голямата болница в Ивицата Газа - "Ал-Шифа". От изявление на военните става ясно, че действията им са предприети на базата на разузнавателни данни, че лечебното заведение се използва от висши представители на палестинската ислямистка групировка Хамас за организиране на нападения срещу Израел.

През ноември миналата година израелските сили отново атакуваха болницата "Ал-Шифа". Тогава Тел Авив обяви, че вътре са били открити оръжия, а под болницата има тунелна система, използвана от Хамас като команден център.

Израел нападна Хамас в отговор на масирано нападение на групировката на 7 октомври, при което бяха убити около 1200 израелци и взети над 240 заложници. Тел Авив започна пълномащабна офанзива в Ивицата Газа, която по данни на местните власти вече е причинила смъртта на над 31 000 души. Хамас е определяна като терористична организация от САЩ, ЕС, Израел и други държави.

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) съобщиха в своя публикация в Телеграм, че през нощта срещу понеделник по тях е била открита стрелба от терористи, които са се намирали в болницата.

Очевидци, цитирани от Франс прес, казват, че в района се извършват въздушни удари и танкове са обградили болницата. Израел твърди, че под нея се намират тунели, в които се крият бойци на Хамас, които използват пациенти като живи щитове.

Палестинската групировка отрича това и определя действията на израелските сили като военно престъпление. По информация на контролираното от Хамас здравно министерство в Газа десетки хиляди разселени палестинци са потърсили убежище в болницата и околните райони.

Израелските военни съобщиха още, че не са наредили евакуация на медицинския персонал и пациентите в "Ал-Шифа", но има коридори, по които цивилните да напуснат района.

В изявлението на ЦАХАЛ се казва още, че преди началото на операцията израелските войници са били "инструктирани за важността на предпазливите действия, както и за мерките, които трябва да се вземат, за да се избегне нанасянето на вреда на пациентите, цивилните граждани, медицинския персонал и медицинското оборудване".

САЩ подкрепят твърдението на Израел, че Хамас е използвала най-голямата болница в Ивицата Газа като команден център и склад за оръжие, припомня ДПА. Целта на Тел Авив е да унищожи напълно групировката Хамас, която управлява Ивицата Газа от 2007 г.

От началото на конфликта в Близкия изток САЩ и Западът нееднократно призоваваха Израел да положи повече усилия за запазването на живота на цивилните в Газа и да гарантира предоставянето на хуманитарна помощ. Американският президент Джо Байдън отправи поредни критики по темата по адрес на израелския премиер Бенямин Нетаняху преди седмица.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG