Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма да забравим това, което страната ви прави". Какво си казаха Зеленски и Желязков в Украйна


Украинският президент Володимир Зеленски и председателят на българския парламент Росен Желязков в Киев, 7 февруари 2024 г.
Украинският президент Володимир Зеленски и председателят на българския парламент Росен Желязков в Киев, 7 февруари 2024 г.

България ще предоставя помощ на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, в отбраната ѝ срещу руската инвазия. Това каза председателят на Народното събрание Росен Желязков пред украинския президент Володимир Зеленски по време на посещението си в Киев, съобщи пресцентърът на парламента в сряда. В отговор Зеленски благодари на българската делегация.

Срещата между двамата идва ден след като във вторник Желязков изнесе реч пред украинския парламент. В изказването си пред депутатите в Киев той отново потвърди подкрепата на България за Украйна.

Сега Желязков осъди руската агресия в Украйна и каза на Зеленски, че София ще продължи да предоставя военна, хуманитарна и политическа подкрепа на Киев. Председателят на парламента добави още, че България ще се застъпва за Украйна в процеса по нейното присъединяване към Европейския съюз (ЕС) и НАТО.

„Всяка подкрепа от България е важна за нас. Никога няма да забравим това, което страната ви прави“, каза Зеленски в отговор. Той изрази благодарности към българските управляващи и добави:

„Щастливи сме, че вашият народ от началото на войната е на наша страна, на страната на истината.“

Желязков е на посещение в Киев заедно с депутатите Даниел Митов от ГЕРБ, Ивайло Мирчев от „Продължаваме промяната - Демократична България“ и Станислав Анастасов от ДПС.

Във вторник те посетиха украинския парламент и Желязков разговаря с неговия председател Руслан Стефанчук.

Посещението на българските депутати обаче съвпадна с нова поредица от ракетни атаки на Русия срещу Киев и други украински градове.

В сряда сутринта началникът на кабинета на Желязков съобщи, че представителите на българската делегация в Украйна са се укрили в бомбоубежище, където са останали до 9 часа местно време.

При срещата си с депутатите от България Зеленски каза, че въздушната тревога заради ракетната атака им е помогнала „да разберат какъв е животът на украинските граждани“ и колко важно е да им се осигури защита.

Българската делегация посещава Украйна малко преди втората годишнина от началото на руското нахлуване в страната през февруари 2022 г.

Оттогава България подкрепя Украйна с военна и хуманитарна помощ. В началото на тази година обаче обаче Зеленски каза, че Украйна има недостиг на оръжия и боеприпаси, за да спре руската армия.

Същевременно през декември 2023 г. републиканците в САЩ блокираха предложение за предоставяне на допълнителна помощ за Украйна, а премиерът на Унгария Виктор Орбан наложи вето над помощта от ЕС.

Миналата седмица ЕС все пак постигна споразумение за изпращане на помощ за Украйна в размер на 50 млрд. евро. Във вторник президентът на САЩ Джо Байдън призова Конгреса в кратък срок да приеме законопроект, който също включва допълнителна подкрепа за Киев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG