Три минути: Докато едни се състезават на избори, обръчите около ДПС богатеят 

Депутатът, бизнесмен и издател Делян Пеевски

Добро утро. Най-важното днес:

- Кризата в БНР пред финал

- Съдии се оплакват от натиск

- ББР финансира фирми около ДПС

Генералният директор на БНР Светослав Костов има още четири дни, за да подаде оставка заради данните за натиск над журналисти и спирането на сигнала на “Хоризонт” за пет часа. СЕМ му постави този срок, в противен случай ще открие процедура по предсрочно освобождаване. Костов отказа, т.е. чакаме петък.

Народното събрание създаде временна анкетна комисия, която да проучи ситуацията в БНР. Председател е Тома Биков от ГЕРБ, сред членовете са Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС, които често са съвносители на законопроекти заедно с Делян Пеевски. “Да не се окаже, че “Кой” е “Той”, допусна по този повод Антон Кутев от БСП.

Не пропускайте интервюто на Светослав Костов пред Светослав Метанов от “Офнюз”, в което шефът на БНР обяснява, че има саботаж срещу него, не му дават думата по радиото и затова се чувства като риба.

Полфрийман и съдиите

Предсрочно освободеният Джок Полфрийман все още е в България, въпреки че - според адвоката му - той има документи и правото да си замине. Първо беше задържан в мигрантски център заради липса на документи, а сега е задържан със заповед на прокуратурата, която поиска ВКС да преразгледа делото за предсрочно освобождаване.

Съдийската колегия на ВСС защити съдиите от вербалните атаки и призова за зачитане на независимостта на съдебната власт. Това е втора позиция на кадровиците, които първия път не защитиха колегите си.

Съдии от цялата страна са силно разтревожени от редица публични изказвания по адрес на съда, които съдържат неистини и са част от дългогодишна кампания, коментираха пред БНР магистрати. Преди това 300 съдии призоваха за защита на демокрацията, а ако помните кой точно трябва да защити демокрацията, то сте готови за Седмичния изпит на Свободна Европа.

Кметове и олигарси

Състоя се първият дебат между петимата водещи кандидати за кмет на София, организиран от гражданската мрежа Airbg.info. Йорданка Фандъкова, Мая Манолова, Ангел Джамбазки, Борислав Игнатов и Борис Бонев дискутираха “Какво ще направи следващият кмет за по-чист въздух”. Тук може да прочетете решенията на всеки от тях, а тук може да видите и целия видео запис от срещата.

И докато едни се явяват на избори, други продължават да процъфтяват с парите на данъкоплатците. Над една трета от отпуснатите кредити от държавната Българска банка за развитие вече са към фирми от обръчите на ДПС. Разследване на “Капитал” разкрива, че свързани с Делян Пеевски и Румен Гайтански - Вълка фирми вече са получили над половин милиард лева. Изданието припомня, че целта на банката е да подпомага малкия бизнес, а не да храни олигарси.

Австрия и Брекзит

Австрийската народна партия на бившия канцлер Себастиан Курц печели убедително извънредните парламентарни избори в Австрия. Бившите му партньори от националистическата Партия на свободата се сриват и отстъпват второто място на социалдемократите.

Борис Джонсън декларира, че няма да подаде оставка, дори и да не успее да договори излизане на Великобритания от ЕС със сделка. Премиерът на Обединеното кралство намекна, че може да заобиколи закона, който му забранява Брекзит без сделка.

И две препоръки

Кардиологът д-р Любомир Досев е само на 34 години. Преди няколко дни той е на работа в болницата в Монтана. Тогава спасява шестима души с инфаркт в рамките само на един ден. Нямаше как той да не е Човек на деня на Свободна Европа.

Най-четеният ни текст през почивните дни е озаглавен “Война със зелената тротинетка. Как Прага предаде "Лайм" на прокуратурата”. Електрическите скутери на “Лайм” са в чешката столица година по-рано от София. Не пропускайте да прочетете къде може да се озове нашата столица след година. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.