Връзки за достъпност

Извънредни новини

СЕМ поиска оставката на шефа на БНР, той не иска да я подава


Генералният директор на БНР Светослав Костов
Генералният директор на БНР Светослав Костов

На извънредно заседание Съветът за електронни медии (СЕМ) поиска оставката на генералния директор на БНР Светослав Костов. Той беше призован от председателката на съвета София Владимирова да стори това сам. Регулаторът заяви готовност в противен случай да внесе проект за предсрочното прекратяване на мандата му на следващото си заседание.

„Давам си ясна сметка, че сме на прага на предизборна кампания, което усложнява ситуацията. Но не може в БНР да звучи "Let it be" в знак на протест срещу ръководителя. Очевидно е, че доверието на СЕМ в неговото ръководство е загубено. По-лошото обаче е, че е загубено и доверието на работещите в радиото. Отговорност се поема само по един начин – с оставка. И моят призив към директора е да подаде оставка“, каза Владимирова.

Председателката заяви още, че заради отсъствието на Бетина Жотева и липсата на пълен състав на съвета оставката не може да бъде гласувана веднага. По нейни думи едноседмичният срок за оставка на Костов е даден, за да може той да поеме отговорност.

Пред „Клуб Z“ Костов заяви, че приема търсената му оставка за сведение и добави, че ще изчака до следващата седмица, за да види как ще действа СЕМ и дали ще стартира процедура по отстраняването му. Той определи като „тяхно мнение“ твърдението, че връщането на доверието в БНР минава през неговата оставка.

„Мнението на 1200 други души, които работят в радиото, не е такова“, каза още той.

Решението на СЕМ идва след като преди две седмици от ефир бе свалена, а след обаждане на премиера Борисов върната на позициите си, журналистката със съдебен ресор и водеща на сутрешния блок на програма „Хоризонт“ на БНР Силвия Великова. В деня след нейното освобождаване за пръв път в историята програмата спря излъчването си в цялата страна за близо пет часа. Още в същия ден пред сградата на радиото се проведе спонтанен протест от страна на десетки журналисти, а в четвъртък 111 души се хванаха за ръце в нова демонстрация под надслов „Да дадем сигнал“.

Впоследствие самият Костов заяви, че не вижда голям проблем със случилото се в радиото, като на няколко пъти излезе с различни версии за причината за спирането на сигнала на „Хоризонт“.

От своя страна колегията на програма „Хоризонт“ поиска оставката му, а бившият директор на програмата Ивайло Савов, който изненадващо беше пенсиониран, както и зам.-главният и редактор в оставка Даниела Късовска заявиха в интервюта, че върху Костов е бил оказван натиск и че той е държан в зависимост.

В отворено писмо до медиите от вторник Костов заплаши със съд критиците си и обяви, че радиото е „подложено на атака“.

В петък парламентът гласува решение за създаване на комисия, която да разследва случилото се в последните седмици в БНР.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG