Три минути: Строежът на Алепу дори не е хотел, а цяло селище. Кой воюва с 5G

Как ще изглежда"Алепу вилидж" според една от визуализациите на инвеститора

Добро утро,

Най-важното е тук:

- Строителите на Алепу показаха какво строят

- Държавата отпуска още помощ за туризма

- Германия пое председателството на ЕС

Строежът на Шофьорския плаж до Алепу е част от цяло туристическо селище със сгради, заведения, басейн и зони за развлечение. В сряда дружеството инвеститор и собственик на имота "ГБС Турс" представи проекта си със снимки и пояснения. Така стана ясно, че онова, което беше представено от властите като подпорна стена всъщност е част от бъдещ хотел, а самият хотел – част от селище.

ДДС. Туризмът. 5G

В сряда влезе в сила диференцирана ставка на ДДС, която ще действа само година и половина. Идеята е да се подпомогне бизнесът, който пострада по време на извънредното положение. Един от хората, участвали в обмислянето на тази идея с правителството, казва, че резултатът не отговаря на първоначалната идея.

Мярката в подкрепа на българския бизнес, пострадал от извънредното положение, се разширява. Тя вече предвижда и отпускането на допълнителна помощ от 290 лева за работно място в сферата на туризма.

В България все още няма мобилни мрежи от пето поколение, наричани за краткост 5G. Има обаче съвсем видима кампания срещу тях. Нели Делчева проучи кой стои зад това.

Германия, Латвия, Китай, Корея

В сряда Германия пое ротационното председателство на ЕС. В същото време страната е и лидер в битката на ЕС срещу пандемията – заедно с Франция Ангела Меркел инициира изтеглянето на огромен кредит от страна на блока, за да противодейства на рисковете, пред които пандемията изправи европейската икономика. Рикард Йозвяк обяснява какво може да се очаква от германското председателство.

Латвия забрани излъчването на руската телевизия RT тна нейна територия. Страната се позова на международните санкции, наложени на директора на медията Дмитрий Кисельов. Забранени са седем от каналите на телевизията.

Китай едва преди дни прие новия закон, който ограничава полуавтономния статут на Хонконг, а арестите вече започнаха. Арестуван е мъж, който е носел знаме с надпис, призоваващ за независимост на Хонконг.

Забравили сме тази война, а тя формално дори не е приключвала. Войната на корейския полуостров навърши 70 години.

И няколко препоръки

Тя е журналистка още от гимназиалните си години, а сега вече разказва истории не само с думи, но и с образи – чрез фестивала “Фотофабрика”, който в сряда отвори врати. Еми Барух е Човек на деня на Свободна Европа.

Карл Ясперс е баща на екзистенциализма и велик европеец на 20-и век. Пламен Асенов напомня, че Ясперс е и от онези хора, които след Втората световна война поставят болезнения въпрос за личната отговорност на всеки германец.

Знаете ли как се рисува въздух? Стела Димова и Борис Димитров са успели да направят точно това – с един анимационен филм, който обяснява – и дори показва – какъв е въздухът, който дишаме. Вижте видеото на Ивайло Везенков.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг