Наемниците, за които никой не говори. Какви са новите разкрития за руската военна група "Вагнер"

Снимка на руските наемници от "Вагнер" по време на тяхна мисия в Сирия

Представете си тайна военна група, за която никой не говори и всички замесени отричат официалното ѝ съществуване. Въпреки това има достатъчно публични данни, че тя е замесена в множество конфликти на различни точки по света.

Свързваната с Кремъл частна армия „Вагнер груп“ за пръв път придоби популярност по време на сблъсъците в Източна Украйна, а по-късно покрай с конфликтите в Сирия и няколко африкански държави. Нейни войници се появиха и в Беларус малко преди изборите, които дадоха началото на протестната вълна, заляла страната през последната година.

Информацията за „Вагнер“ не идва само от журналистически разследвания, а дори от най-високо политическо ниво. За тях се споменава в доклади на ООН и американското военно разузнаване. През юни пък френският държавен глава Еманюел Макрон обяви, че представители на групата държат в плен президента на Централноафриканската република (ЦАР) Фостен-Арканж Туадера.

Вижте също Оръжие, пазари, енергийни проекти. Как Путин търси път към Африка

Официално Москва винаги отрича връзка с наемниците, но множество разследвания показват, че такава съществува.

В сряда Би Би Си публикува ново разследване, което за пръв път се добира до списъци със заявки за оръжие, карти и дори свидетелски разкази за действията на „Вагнер груп“ в Либия. Разкритията се базират на информация, извлечена от таблет, загубен от един от наемниците, както и на свидетелски показания и сведения от експерти.

В Либия наемниците се появяват като съюзник на генерал Халифа Хафтар – лидерът на бунтовниците, които в продължение на месеци водеха кървава кампания в опит да свалят подкрепяното от ООН правителство на националното съгласие с премиер Файез ал Сарадж в Триполи.

Както често се случва с „Вагнер груп“, на преден план излиза и името на приближения до Кремъл Евгений Пригожин, познат с прозвището „готвача на Путин“.

Вижте също Самолети, наемници и милиарди долари. Какво прави Русия в Либия?

Как те наемат във Вагнер и какво правиш там

Пред журналистите от Би Би Си говорят двама от наемниците в групировката, които пожелават да останат анонимни. Те разказват, че организацията набира своите кадри най-вече от отдалечените руски градове, където възможността за намиране на работа е малка. Това са хора с военно минало, които често имат и криминални досиета, което затваря пътя им към редовната армия.

Всеки от тях преминава през серия от физически тестове и проверки за миналото си преди да бъде изпратен за подготовка в тренировъчния център на „Вагнер“. Той се намира в близост до руска военна база в Краснодар.

„Всеки път, когато някъде има военен конфликт, войниците във „Вагнер“ го обсъждат: „Може да отидем там, това може да е за нас“, защото всяка мисия, означава пари. Когато няма поръчка, си седиш в резерва и няма пари“, казва един от интервюираните наемници.

Вижте също Появиха ли се "зелени човечета" и в центъра на Африка

Според двамата източници в нито един от договорите, които подписват, не присъства името „Вагнер груп“. Вместо това те полагат подписи като служители на множество кухи компании, в които изпълняват дейности като охрана или персонал в нефтени находища.

За действията на бойците от Би Би Си цитират няколко свидетелски разказа, към които прилагат и снимки, заснети по време на предполагаемите военни действия.

Източниците на медията разказват за десетки убийства на цивилни по време на офанзивата на Хафтар срещу Триполи, която приключи с договорка за прекратяване на огъня. Местните говорят за отвличания от домовете и убийства, извършвани от хора, говорещи руски. Някои от войниците са разпознати и по публично достъпни снимки.

Наемници от "Вагнер" в Сирия

Наемниците признават, че от „Вагнер“ не ги задължават да следват някакъв кодекс на изпълнение на задълженията им, което е условие за всеки друг военнослужещ. Те не крият също и че екзекутират заложници, които взимат в плен.

„Никой не иска да има още едно гърло за хранене“, казват те.

Нови руски оръжия и поставяне на необозначени мини

Най-сериозната следа за връзката между наемниците от „Вагнер“ в Либия и руската държава са списъците за доставка на оръжия. В тях се включват техника и боеприпаси, които започват съвсем наскоро да се използват от руската армия.

Важна бележка в случая е, че от десет години в страната е наложено оръжейно ембарго.

Според експерти списъците на „Вагнер“ с поръчки, които Би Би Си получават от либийското военно разузнаване, показват обезпеченост, „с която нито една друга частна охранителна компания не може да се похвали“.

Документите показват, че в Либия наемниците разполагат с множество машини за придвижване, стотици комплекти очила за нощно виждане и, разбира се, автомати „Калашников“.

Вижте също "Тази война не е приключила." Кой срещу кого е в най-богатата на петрол африканска държава

Най-сериозно впечатление обаче правят осемте системи за наблюдение „Ирония“, както и радарната система „Соболятник“, както и изискването за обучение за работа с нея, тъй като във „Вагнер“ не са имали експерти, които да могат да го проведат. Всичко това е гарнирано с руски минохвъргачки и един танк T-72B.

„Изглежда, че „Вагнер“ са малко повече от неофициален елемент на руските военни“, казва един от експертите, интервюирани от Би Би Си.

В таблета на наемниците от медията откриват и карти на части от квартали, в които са поставени неозначени мини. Сред наличните на устройството документи са и наръчници за работата и устройството на руски мини, част от които са заснети и по въпросните улици. Според данни на „Хюман райтс уоч“ подобни мини не са били виждани никога преди това в страната.

От информацията на таблета се разбира кога и къде точно са действали наемниците.

Следите, водещи към Пригожин

От всички налични информации става ясно, че за между 12 и 14 месеца в периода септември 2019 – юли 2020 г. на територията на Либия във всеки един момент е имало по около 1000 души от „Вагнер“, които са били много добре екипирани и заплатени.

Кой обаче плаща за всичко това?

Друг от документите, този път свързан с доставка на боеприпаси в Мозамбик от ноември 2019 г., повдига завесата. Зад тях като адресат е посочена фирмата „Евро Полис“. Тя е бенефициент по редица договори за разработка на находища на петрол и газ в Сирия.

Фирмата често е свързвана с обявения за международно издирване от САЩ в началото на 2021 г. „готвач на Путин“ – Евгений Пригожин. Според руски журналисти, които от години разследват дейността на „Вагнер“, адресатът на документа, записан само като „генералния директор“, е именно приближеният до Путин олигарх.

Самите документи пък са изпратени с одобрението на командир, подписал се само с инициалите „ДУ“. Според Би Би Си става въпрос за Дмитрий Уткин, който е смятан за основател и главнокомандващ на групировката.

Дмитрий Уткин

За това кой стои зад организацията и как тя се финансира самите наемници нямат информация.

„Това е като в Хари Потър, където името на Волдемор не се споменава на глас. Това е тема табу. Не си струва да го говориш, защото можеш да се озовеш за две седмици в железен контейнер с разбит нос“, казва един от войниците.

Интересен факт представлява и срещата между Халифа Хафтар и руското военно ръководство през ноември 2018 г., на която присъства и Пригожин.

Пред Би Би Си „готвачът на Путин“ отрича да има връзка с „Вагнер“ и „Евро Полис“.

„Не съм чувал нищо за нарушения на човешки права в Либия от страна на руснаци и съм сигурен, че това е абсолютна лъжа. Съветвам ви да работите с фактите, а не с русофобски чувства“, казва Пригожин в позиция пред медията.

Самият Путин не веднъж е отричал намесата на Русия в Либия.

„Ако там има руски граждани, те не представляват интересите на руската държава и не получават пари от нея“, каза той през 2020 г.

Официалната позиция на Русия за Либия пък е свързана с подкрепата за прекратяването на огъня и нормализирането на ситуацията в страната.

Вижте също Пет години вече. Как Русия първо отричаше, а после си призна за инвазията в Крим