Голямата картина: Дали старото наистина отстъпва място на новото

Сблъсъци между полицията и демонстранти в Испания по време на протест срещу преговорите на правителството за предоставяне на амнистия на хора, замесени в проваления опит за независимост на Каталуния през 2017 г. Мадрид, 9 ноември 2023 г.

Здравейте, скъпи приятели,

Това е новият брой на Голямата картина - седмичният бюлетин на Свободна Европа. В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете. Абонирайте се тук!

Васил Терзиев беше избран за кмет на София на втори тур от местните избори на 5 ноември. Неговата опонентка за поста Ваня Григорова обаче оспорва вота. Вижте най-важното след местните избори в България:

Докато България все още е разтърсена от следизборни равносметки, една сделка за амнистия разтърси Испания. Страната е напът да приеме закон за най-голямата амнистия на до 1500 души, които участваха в опита за отделяне от Испания на най-богатия регион Каталуния през 2017 г. Това не се е случвало от повече от 40 години насам. Идеята обаче предизвика масово недоволство и дори безредици в Мадрид. Как се стигна дотук?

А в Чечения от 158 държавни служители около 47 са свързани с Рамзан Кадиров. Той е лидер на автономната република на Руската федерация отдавна и Кремъл много харесва това. Но Рамзан далеч не е единственият Кадиров във властта в републиката. Има ли нещо нередно в това?

Русия в Чечения. Русия и в България. Вратичка в дерогацията за България позволява на руската "Лукойл" да спечели стотици милиони. Въпреки ембаргото рафинирани продукти от руски петрол стигат до ЕС, твърди доклад. Кой проверява случаите и какво следва от това?

Сърдечни поздрави,

Ваня Савкова