Голямата картина: Спъваме ли се в собствените си избори

Жена на шествие с искане за освобождаването на израелски и германски граждани, задържани от Хамас в Газа, пред германското посолство в Тел Авив, Израел, сряда, 25 октомври 2023 г.

Здравейте, скъпи приятели,

Това е новият брой на Голямата картина - седмичният бюлетин на Свободна Европа. В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете. Абонирайте се тук!

В неделя в България се провеждат местни избори. Ето още няколко неща, които трябва да знаете по тази тема:

  • В някои населени места изглежда сякаш "мачът вече е свирен". Там кметовете са "вечни". Защо се получава така?
  • Сред кандидатите за кмет на София е Ваня Григорова от БСП. Какво предлага тя за столицата?
  • Друг от кандидатите за този пост е Вили Лилков от коалиция КОД. Научете какво е неговото виждане за развитието на столицата.

По-рано ви запознахме с плановете за управлението на града на кандидатите за кмет на София - Васил Терзиев от ПП-ДБ и "Спаси София", и Антон Хекимян от ГЕРБ.

Предстои да видим дали следващият кмет на столицата, който и да е той, ще се справи с жълтите павета и тяхното пренареждане. Гледайте това видео, в което разказваме защо София се спъва в жълтите павета.

Спънахме ли се и в електронната рецепта? От 16 октомври 2023 г. всички антибиотици и противодиабетни лекарства се изписват задължително електронно. Това предизвика трус в системата и остави някои пациенти без лекарствата им за дни. Защо стана така?

През последните няколко месеца все по-често се засичат смущения в системите за GPS навигация на територията на България. Това се случва над Черно море и над летище София. Проблемът се наблюдава, след като Русия нападна Украйна през февруари 2022 г., но се изостря през август 2023 г. Може да не е нарочно, но може "да бъде много опасно". Научете защо!

Украйна успешно атакува военни летища в окупираните от Русия Бердянск и Луганск и светът разбра, че Киев вече има американски ракети с голям обсег ATACMS. Загубите на руската авиация са само част от ефекта. Сега украинската армия може достига отдалеч и Крим. Как това променя войната?

А Израел за първи път показа кадри с насилието, извършено от ислямистката групировка Хамас в Израел на 7 октомври. По този начин направи крачка встрани от старото си правило, че детайли от терористичен акт не бива да се показват. Какви са аргументите за това?

Сърдечни поздрави,

Ваня Савкова