Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Вирусът настъпва, но нови мерки не се предвиждат. Жертвите в Русия се оказаха двойно повече


Лекарят Абдулах Заргар от Иран (в средата) получи българско гражданство. Наскоро той беше освободен от поста управител на болницата в Исперих заради липсата на български паспорт. След кампания в негова подкрепа, той получи гражданство.
Лекарят Абдулах Заргар от Иран (в средата) получи българско гражданство. Наскоро той беше освободен от поста управител на болницата в Исперих заради липсата на български паспорт. След кампания в негова подкрепа, той получи гражданство.

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Февруарското настъпление на COVID-19
  • Критиките срещу Жозеп Борел
  • Успехът на Том Брейди

Може да не го наричаме трета вълна, но епидемията от коронавирус в България отново е в атака. “Продължаваме в същия дух. Към момента нищо повече не трябва да се затваря, напротив”, каза премиерът Бойко Борисов.

Новите заразени в страната за денонощие са 1115 при направени 11 637 теста. Починаха още 89 българи, а ваксинираните в понеделник са 1850.

Руската статистика съобщи, че починалите руснаци с коронавирус са двойно повече от известното досега - не 80, а 160 хиляди.

Южна Африка спря разпространението на ваксината на AstraZeneca, защото има "разочароващи" резултати срещу новия щам на COVID-19.

Някои държави не ваксинират възрастните с тази ваксина. Тя обаче е основната в България. Намерете днес още 5 минути, за да гледате видео историята от село Драговищица - за това как хората там очакват да се ваксинират.

Очаквайте днес на сайта на Свободна Европа разследването на Генка Шикерова “Изсичането на България” - за това как в последните години огромни части от гората на България са изсечени до голо.

Трябваше ли Борел да ходи в Москва?

Днес Европейският парламент изслушва първия дипломат на ЕС за посещението му в Русия. Вече има призиви за оставката на Жозеп Борел заради унижението, на което беше подложен в Москва. Тук е обяснена цялата история.

В това време Кремъл ускорява проекта си “Навигатори на детството”, който на практика връща познатите от времето на комунизма дружинни ръководители в училищата.

Полицията в Мианмар използва водно оръдие срещу работници, които се включиха в национална стачка срещу военния преврат. Няколко дни продължават протестите с настояване за освобождаване на избраната на избори Аун Сан Су Чжи.

На този фон президентът на САЩ Джо Байдън трябва да изгради новата външна политика на Америка - не пропускайте анализа на Владимир Шопов за необходимостта от нова транс-атлантическа връзка между Европа и САЩ и постигане на ново равновесие в отношенията с Китай.

Интересува ли ви някоя друга тема? Пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Три специални препоръки

Сара е само на 12 месеца, родена е в Испания и няма право да напусне страната. Причината е, че Сара няма гражданство и три държави в Европа отказват да я признаят. Пречка за това е фактът, че Сара е дете в еднополово семейство - законно на едни места и незаконно на други.

Даниел Пенев разказва в Клуб Z впечатляващата история на Иван Кънчев и Марио Мишев, които преди години създават фейсбук групата и сайта “Българска история”, а днес вече са намерили начин как да превърнат своето хоби в професия.

Един гроб в Бон редовно осъмва с надписа "Неосъден!". Той е на бившия високопоставен нацист Вилхелм Копе. Колегите в Дойче веле разказват кой е той и защо не е осъден.

И два успеха

Мария Бакалова спечели наградата за най-добра поддържаща роля на британската филмова критика за участието си в „Борат 2“ на Саша Барън Коен. Само преди седмица тя стана първата българка, номинирана за Златен глобус.

За някои по-известна е съпругата му - моделът Жизел Бюндхен. За милиони обаче той е легенда в американския футбол. Тази неделя той спечели Супербоул и никой вече не се съмнява, че е най-великият. Том Брейди е Човек на деня на Свободна Европа.

Следете всички новини на сайта на Свободна Европа. Може да изтеглите безплатно и нашето приложение за Android или iPhone, за да не пропускате нищо важно. Хубав ден.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG