Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Заповедите вече не изкарват и ден. Парламентът си отиде. Усмихнете се на Google


За няколко часа големите магазини имаха право да ограждат с ленки площи, които да са по-малки от 300 кв. м., за да работят
За няколко часа големите магазини имаха право да ограждат с ленки площи, които да са по-малки от 300 кв. м., за да работят

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Отваряме и затваряме
  • Кой е виновен за ваксините
  • Иван Теофилов на 90

Големите нехранителни магазини приемаха клиенти само за няколко часа. Първо им беше разрешено да оградят по-малки площи и да работят. Няколко часа по-късно премиерът Бойко Борисов отмени това. В съобщението пише, че затварянето е по негово нареждане. А по чие нареждане е било отварянето?

За последното денонощие има още 3899 потвърдени случаи на COVID-19. Починаха още 99 българи с коронавирус. Поставени са почти 15 хиляди дози ваксини.

Лидерите на ЕС проведоха онлайн среща, заради което от нея не произлязоха задължителни решения. Борисов каза, че иска справедливо разпределение на ваксините. Урсула Фон дер Лайен призова фармацевтичните фирми да спазят ангажиментите, съобщава Клуб Z.

Размяната на реплики за ваксините продължава. Затова Елица Симеонова обяснява какъв всъщност е спорът и защо България в момента настоява за нещо, от което сама се е отказала.

Споделете мнението си с нас на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Всички са недоволни от ЦИК

Европейският парламент прие доклада за напредъка на Северна Македония, но без предложената от социалисти поправка, която да осъди "провокативните изказвания" на София и да приветства балансирания отговор на Скопие, съобщава Дневник.

Българският парламент официално приключи работа. На финала председателката Цвета Караянчева цитира Евангелието на Лука.

До изборите остават 9 дни. Все повече партии говорят за евентуална “криза” след това. Сега ГЕРБ и “Демократична България” обвиниха ЦИК за различни неща. Следете кампанията в специалния ни блог.

На българите в чужбина ще бъде особено трудно да гласуват. Това кратко видео на Генка Шикерова обяснява защо.

Девет месеца след като Апелативният наказателен съд потвърди присъдата срещу бившата кметица на Младост Десислава Иванчева, мотивите са публикувани. И в тях има интересни детайли.

Изтичането на фекални води във Варненското езеро е приключило в четвъртък, съобщава колегата Спас Спасов в Дневник. Какво количество досега се изля във водата? Оказва се, че това е дълбоко пазена тайна.

Румъния започва отново съдебна реформа

Долната камара на парламента в Румъния реши да премахне спорния специализиран съд, който разследва съдии и прокурори. Стъпката се разглежда като част от усилията за рестартиране на съдебната реформа.

Джо Байдън даде първата си пресконференция откакто е президент на САЩ. Той сравни Си Дзинпин с Владимир Путин и се зарече да не допусне Китай да изпревари Америка.

Северна Корея изстреля първата си тестова балистична ракета, откакто в САЩ властта беше поета от президента Байдън.

Адвокатите на Алексей Навални съобщиха, че здравето му бързо се влошава. Той е в изправителна колония на 100 км от Москва. Властите твърдят, че е в “стабилно” състояние.

Продължава битката на Кремъл не само с различните гласове в настоящето, но и в миналото. От 2 април Русия ще ограничи достъпа до архивите на Втората световна война, които до момента бяха отворени.

Съветът на ООН по правата на човека създава работна група, която ще разследва репресиите на властите в Беларус срещу граждани по време на протестите.

И две препоръки

От днес се оглеждайте за коли с камери върху покривите им. Ако им се усмихнете, така ще ви помни Google. Колегите в Медиапул съобщават за новото заснемане за Google Street View в България.

"Все още си мисля, че като отворя вратата на съседната стая, детството ми ще бъде там," казва поетът Иван Теофилов, който навърши 90 години. Той е Човек на деня.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG