Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Всички депутати вече са известни. На ход е Радев. Следват Борисов и Трифонов


Бойко Борисов и Красен Кралев посетиха строящия се с държавни пари стадион на "Ботев" в Пловдив. Премиерът обеща на това място да се играе финал за европейски футболен турнир.
Бойко Борисов и Красен Кралев посетиха строящия се с държавни пари стадион на "Ботев" в Пловдив. Премиерът обеща на това място да се играе финал за европейски футболен турнир.

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Имаме 240 депутати
  • Ресторанти и молове отварят
  • Чудовища във вакуума

Имената на всичките 240 депутати в новото Народно събрание вече са известни. Тук са описани по партии и райони, за да видите лесно кой точно ще ви представлява.

Сега на ход е президентът Румен Радев, който трябва да свика парламента и да връчи мандат на Бойко Борисов. Ако той не успее да намери подкрепа за правителство, мандатът отива при Слави Трифонов. В този блог следим политическите коментари.

ГЕРБ реши да остави на следващия кабинет да изпрати в Брюксел плана за възстановяване и устойчивост, по който България очаква 12 млрд. лева.

Анализираме как се представиха двете най-големи партии досега - ГЕРБ и БСП? Победа или загуба е резултатът за Борисов? Защо се стигна до загубата на Нинова?

"Къщата ти ще запаля, ще ви избия!" - не пропускайте разказа на Спас Спасов от Дневник за това как ГЕРБ прави избори в Каварна.

Споделете мнението си с нас на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Всичко отваря, идват още ваксини

От днес отварят заведенията и на закрито, повечето ученици се връщат в клас, а в петък предстои да отворят и моловете. Заповедта за това беше издадена още миналата седмица.

Идва още отпускане на мерките заради “спада на заболеваемостта”, каза в неделя министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че в следващите два месеца ще бъдат доставени 2,7 милиона дози от ваксината на Pfizer.

Много хора не искат да се имунизират с AstraZeneca, която за момента е налична за всеки. Световната здравна организация обаче препоръча втората доза да се прави със същата ваксина и да не се смесват.

Напълно ваксинирани до днес в България са 113 253 души, първа доза са получили 572 662. За последното денонощие има още 462 заразени, в болници се лекуват почти 10 400 пациенти с коронавирус.

Унгария се отказа да отваря училищата и Орбан отложи отпускането на мерките за средата на май. Премиерката на Норвегия пък беше глобена за парти, на което не е присъствала.

Войната в Украйна

Съединените щати предупредиха Русия, че ще има “последствия”, ако действа “безразсъдно” в Украйна. Напрежението по границата между Русия и Украйна се покачва, а тук е обяснено защо е това дрънкане на оръжие и какво цели Москва.

Разузнаването на САЩ прогнозира, че и в следващите 20 години Русия ще остане държава “интригант”, въпреки икономическите си трудности.

Военните в Мианмар продължават да стрелят по мирно протестиращите. Жертвите вече надминаха 700.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че не спи нощем и съжалява, че не е реагирал, когато в Анкара Урсула фон дер Лайен остана без стол. В края на миналата седмица този инцидент стана повод за “грозни” думи между Турция и Италия.

В събота ще бъде погребението на принц Филип, съпругът на кралица Елизабет. Той почина на 99-годишна възраст.

И три препоръки

Американски учени откриха "силни" доказателства за съществуването на нова сила във физиката. Това ще означава, че силите в природата не са само четири. Учените говорят за “чудовища във вакуума”.

Постижения, рекорди и хора, които правят добро в трудни времена - това ще видите, ако отделите още 3 минути днес и гледате емисията Новини като хората.

“Аз много съжалявам, че вече малко се използват завесите. Когато бях малка и ходех на театър, за мене това беше най-страхотният миг” - думите са на актрисата Илка Зафирова, която стана на 80 и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG