Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Неузнаваемият Пеевски за втори път влезе в ДАНС. София и Скопие готвят пътна карта


Делян Пеевски на влизане в ДАНС, 6 октомври 2021 г.
Делян Пеевски на влизане в ДАНС, 6 октомври 2021 г.

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Делян Пеевски
  • Фалшивите сертификати
  • Венелин Тодоров

Делян Пеевски влезе отново в ДАНС - осем години след като беше председател на агенцията за три дни. Този път той беше извикан след разкритието на "Досиетата "Пандора" за негови офшорни сметки. “Ще имате възможност да ме виждате”, каза той пред репортерите.

Заседналият до Камен бряг кораб Vera Su вече е под контрола на българската “Морска администрация”. Турските и азербайджански моряци бяха евакуирани и ще бъдат разпитани.

“Демократична България” очаквано подкрепи кандидатурата на Лозан Панов за президент на България. По-късно пред БНТ той нарече президента Радев “фалшив герой”.

Бившият областен управител на София в правителството на Бойко Борисов - Николай Пехливанов от “Атака”, е предложил на Русия да придобие собствеността върху Паметника на съветската армия и прилежащата земя, пишат колегите в “Дневник”.

Ако искате да споделите мнението си, пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org или коментирайте на страницата ни във Фейсбук.

Пандемията и мошениците

Новите случаи на COVID-19 за денонощието са 2542, починаха още 91 души. Ваксинирането остава бавно - за последния ден са поставени само 7193 дози.

Някои лекари обаче продават ваксинационни сертификати, без реално да поставят ваксини. Полина Паунова разказва за едно семейство, които са си купили сертификати, но сега са в абсурдно положение - вече искат да се ваксинират, но не могат.

В Украйна също се случват такива неща. Заведени са над 30 дела, а един лекар е арестуван. Отделете само 2 минути, за да гледате тази видео история.

Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Северна Македония, НАТО и насилваните деца

На срещата на върха на ЕС за Западните Балкани президентът Румен Радев се срещна с Меркел, Макрон, Урсула фон дер Лайен и премиера на Северна Македония Зоран Заев. Подготвя се двустранен протокол, който да прерасне в пътна карта. София ще отблокира преговорите на Скопие с ЕС само при защита на хората с българско самосъзнание, каза Радев.

В Словения българският държавен глава сравни отношението към хората с българско самосъзнание в Северна Македония с насилствената асимилация на турското малцинство в България през 80-те години. Той използва и израза “възродителен процес”.

В Брюксел НАТО изгони осем руски шпиони, прикрити като дипломати в мисията към Алианса. Съставът на руското представителство е намален наполовина.

Препоръчвам ви анализа в “Медиапул” на колегата Никола Лалов - “Какво струва на България зависимостта на бойната й авиация от Русия?”

Румъния отново остана без правителство и изпадна в тежка политическа криза точно в пика на четвъртата вълна на пандемията. Колегите от “Дойче веле” обясняват какво се случва.

Ако имате днес време само за една история, то трябва да е тази: 216 хиляди. Толкова деца са били сексуално малтретирани от католическото духовенство във Франция през последните 70 години. Това разкри разследващата комисия, която беше свикана от самата френска католическа църква.

И три препоръки

Британецът Дейвид Макмилан и германецът Бенямин Лист получиха Нобеловата награда за химия заради разработка, която ще помогне „химията да стане по-зелена“.

В България 34-годишният Венелин Тодоров получи голямата награда "Джон Атанасов" за изключителни резултати в компютърните науки. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Вернер фон Браун цял живот следва мечтата си за Космоса, като я съчетава с науката, но не винаги с морала. Така започва разказът на Пламен Асенов от поредицата за Великите европейци. Вижте как продължава.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG