Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Започват преговори за правителство “до две седмици”. Участват всички без ГЕРБ и ДПС


Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов
Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Преговори за правителство
  • Данните за подслушването
  • Людмил Тодоров

Ива Митева от “Има такъв народ” отново беше избрана за председател на Народното събрание. Тя беше подкрепена от своята партия, както и от “Демократична България”, “Изправи се.БГ! Ние идваме!” и ДПС.

Най-голямата партия предлага парламентът да няма лятна ваканция и да има комисии за разследване на насилието по време на протести, подслушването и имотите на Ахмед Доган в Росенец. “Демократична България” и “Изправи се.БГ! Ние идваме!” внесоха законопректи за закриване на специализираните съдилища и на бюрото за защита към главния прокурор.

Председателят на групата на “Има такъв народ” Тошко Йорданов каза, че или ще има правителство до 2 седмици, или ще има нови избори. По-късно партията на Слави Трифонов е изпратила покани за преговори на “Демократична България”, “Изправи се.БГ! Ние идваме” и БСП.

Споделете мнението си с нас на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Милиарди, ченгета и апартаменти

Новите народни представители ще трябва да се запознаят с ревизирания План за възстановяване и устойчивост. Той беше изготвен от служебния кабинет, начело с вицепремиера Атанас Пеканов.

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков ще представи в Народното събрание информацията за подслушване, с която разполага. “Аз имам коренно различна информация" от тази на прокуратура, която съобщи, че не е открила данни за незаконно подслушвани политици, каза Рашков.

Специализираната прокуратура призна, че още преди 2 години е прекратила проверката за апартамента на Владислав Горанов. Бившият финансов министър живееше в чужд луксозен имот без да плаща наем.

Бившият шеф на ДАНС Димитър Георгиев беше задържан за бракониерство. Става дума за същия началник, който си беше взел дълга отпуска при идването на служебното правителство, а после беше уволнен.

Шпионинът “Пегас” и подаръците за Ердоган

Скандалът с шпионския софтуер “Пегас” се разраства и засяга все повече държави. Дамяна Велева обяснява за какво става дума - как точно шпионира това приложение, кой го използва и кои са засегнатите.

Европейският съд по правата на човека осъди България по случая с турски граждани, върнати на Турция преди 5 години. Това е станало, след като Анкара официално е поискала от българските власти да й се предадат бежанците. Признанието е на самите български власти, обяснява Татяна Ваксберг.

Унгарският премиер Виктор Орбан обяви, че планира да организира референдум по въпроси за закрилата на детето. Става дума за противоречивия закон срещу ЛГБТ общността, който предизвика вълна от критики срещу Будапеща.

През 60-те години сгради в Украйна са обсипани с мозайки, които изобразяват сцени от живота в Съветския съюз и елементи от комунистическата идеология. Част от тях вече са разрушени, но останалите предизвикват спор дали да се спасят. Тази видео история е само две минути и половина. Може да сте пропуснали новината, че паметникът на Бузлуджа в България ще стане “недвижима културна ценност от национално значение.”

И две препоръки

"Достойно ест", когато си гръцки поет, да се наричаш Одисеас Елитис. Той получава Нобеловата награда за литература през 1979, но това е човешки знак за величие – а самата му поезия е истинското доказателство за неговото безсмъртие” - така започва този епизод от поредицата на Пламен Асенов за Великите европейци. Не го пропускайте.

Неговите разкази са кратки, но – както казва самият той – едри. Представляват нещо като миниатюри – достатъчно богати, за да предадат с малко думи големи послания. Преди броени дни в САЩ за първи път излезе сборник с разкази на Людмил Тодоров на английски език. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG