Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: "Промяната" и ДПС печелят. Радев още чака. Заваляха оставки и извинения


Румен Радев присъства на клетвата на двама нови конституционни съдии в понеделник.
Румен Радев присъства на клетвата на двама нови конституционни съдии в понеделник.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Резултатите от изборите
  • Кой подаде оставка
  • Бретцел от асфалт

Почти всички протоколи от изборите вече са преброени и повече размествания на практика са невъзможни. “Продължаваме промяната” печели с 25,65%. Следват ГЕРБ с 22,8 и ДПС с 12,92 на сто. В близките дни очакваме новина за коалиция.

В надпреварата за президент Румен Радев печели 49,45%, а Анастас Герджиков - 22,85 на сто. В неделя ще има втори тур на изборите между двамата, а преди това очакваме дебат. Ето как изглежда картината в момента.

Ако се питате откъде идват гласовете за една чисто нова политическа сила, отговорът е следният - от гласувалите преди за “Има такъв народ”, “Демократична България” и БСП. “Промяната” е подкрепена предимно от активни и образовани хора от големите градове.

Лидерите в коалицията “Демократична България” Христо Иванов, Атанас Атанасов, Владислав Панев и Борислав Сандов подадоха оставки заради слабия резултат - от 345 хиляди гласа през юли обединението падна до 165 хиляди гласа.

Членове на Инициатива “Правосъдие за всеки” се извиниха за издигането на Лозан Панов за кандидат за президент. Той се класира на пето място с едва 3,65%.

Бившият вицепремиер и дългогодишен лидер на ВМРО Красимир Каракачанов също подаде оставка. Партията му получи един процент.

От лагерите на другите губещи не се чува за оставки. ДПС обаче е сред победителите, защото излезе на трето място. Движението получи над 80 хиляди гласа само от секциите в Турция.

Колегите в “Офнюз” са сметнали броя на депутатите на всяка група - ГЕРБ, ДПС и БСП ще имат точно половината. Останалите са за т.нар. нови партии.

Ако искате да споделите мнението си, пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org или коментирайте на страницата ни във Facebook.

Пандемия и престъпления

Новите случаи на COVID-19 за денонощието са 3223, починаха още 276 души. Почти 97 на сто от тях не са били ваксинирани.

Европейският център за контрол на заболяванията постави България в група заедно с още 9 страни, в които развитието на пандемията е най-тревожно в ЕС.

Съдът задържа за постоянно млад мъж за убийството на жена си, обявена от него за изчезнала преди един месец в София. В ареста остава и неговият баща, обвинен, че е прикрил престъплението, изхвърляйки трупа в куфар край Перник.

Министърът на правосъдието Иван Демерджиев каза миналата седмица пред “Медиапул”, че бившият собственик на “Делта гард” Димитър Спасов - Митко Каратиста го е заплашвал. Каратиста беше разпитан и след това заплаши министъра, че “ще има много проблеми”.

Покрай изборите може да сте пропуснали разследването на Борис Митов за един пикап, който също е част от историята за “Осемте джуджета” и доказва връзка с един бивш министър.

Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Америка и Европа

Бившият съветник на Доналд Тръмп Стив Банън беше арестуван, след като се предаде на ФБР. Причината е, че той отказа да свидетелства за нападението на Капитолия от 6 януари.

Не пропускайте анализа на Димитър Бечев - кой и защо създаде мигрантската криза на границата между Беларус и Полша, докъде може да стигне ескалацията и какво може да направи Европа.

И две препоръки

Виждали ли сте бретцел от асфалт? Така изглежда новият “Еко-Велопарк”, построен в едно видинско село за 10 хиляди лева. Историята е на колегите от “Конкурент”.

„Аз не пиша песни за някое отвлечено нещо. Пиша за любов, а всеки знае какво е да си с разбито сърце“. Думите са на Адел, която премина през депресията и отново откри своя глас. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG