Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: България поиска помощ за болниците от Европа. Смъртта на Изабела, която изкара жените на протест


Жена държи плакат с надпис "Нито една повече. Сърцето на Изи също биеше" на протест във Варшава на 6 ноември

Още 199 болни от COVID-19 починаха в България. Прокуратурата проверява новите снимки от спалнята на Бойко Борисов. Коя е Елеонор Лалу, първата със Синдром на Даун на изборна длъжност в страната си?

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • България поиска помощ за болниците
  • Прокуратурата проверява снимките от спалнята
  • Смъртта на Изабела, която разтърси Полша

България е поискала помощ от ЕС за справяне с четвъртата вълна на пандемията от COVID-19. Страната е поискала кислородни апарати, монитори за пациенти, легла за спешни отделения и кислородни маски.

Новите случаи на COVID-19 в България са 3853. Починаха още 199 души с болестта.

Изборите 2 в 1

Една от темите, които обединяват всички партии, е необходимостта от реформа в сферата на правосъдието. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов пред Свободна Европа. Според него “Демократична България” е най-естественият партньор за ГЕРБ.

Ако сте пропуснали последния епизод на Студио България с гости Даниел Митов и Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда, можете да го слушате в канала ни в Spotify.

Нови избори напролет са по-голяма опасност от това да се състави правителство на ГЕРБ и ДПС. Това каза културният антрополог проф. Ивайло Дичев пред Свободна Европа. Според него третата предизборна кампания е лишена от политически дебат.

Кандидатът за президент Лозан Панов критикува редица активни и бивши политици за състоянието на страната. Той отправи критики и към “Демократична България”, която го подкрепи за изборите. Следете най-важното от предизборната кампания в блога ни.

Пазарът на гласове не се ограничава само с познатите ни схеми. Купуването на вота на избирателите може да става и “на едро” чрез държавни помощи за определени групи. Красен Станчев обяснява как работи пазарът на гласове.

Снимките от спалнята

Прокуратурата се самосезира за новите снимки от спалнята на Бойко Борисов в резиденция “Бояна”, където той живееше като премиер. В съобщението се говори само за “снимков материал”, но то съвпада по време с публикуването на кадрите.

Клошар е задържан за пожара в сградата на бившето кино “Възраждане” в София, което е паметник на културата. Експерти подозират, че подобни пожари са умишлени, тъй като водят до отмяна на защитения статут и възможност застрояване на празния терен.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Смъртта на Изабела

Когато бременната Изабела отива в болница заради усложнения с плода, тя очаква помощ. Вместо това е оставена да чака, докато бебето умре в утробата ѝ, за да не бъдат обвинени лекарите в незаконен аборт. Хиляди в Полша протестираха срещу забраната на аборта, в резултат на която Изабела загуби живота си.

Зоран Заев оттегли оставката си като премиер на Северна Македония, която подаде след загубата на местните избори. По думите му това е временен ход до нормализиране на ситуацията в държавата.

Полша обвини президентите на Беларус Александър Лукашенко и на Русия Владимир Путин в “атака” на границата ѝ. Причината е мигрантският натиск, който според Варшава е насочван от Минск и Москва.

Франция ще поднови изграждането на ядрени реактори, съобщи президентът Еманюел Макрон. Целта е да се гарантира енергийната независимост и изпълнението на целите за опазването на климата.

И две препоръки

Алберт Айнщайн е единственият, изравнил рекорда на гения Нютон – за една година да измисли и докаже четири фундаментални научни идеи. Не пропускайте историята на гениалния физик, разказана от Пламен Асенов.

Елеонор Лалу винаги се е борила да се отнасят с нея както с всички останали. Сега тя иска да направи живота по-лесен за хората с нейната диагноза – Синдром на Даун. Тя е първият човек с това увреждане на изборна длъжност в страната си и работи всеки ден за каузата си.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Facebook форум

XS
SM
MD
LG