Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Гешев се изнесе от “Бояна”. СУ призна Петър Илиев за плагиат. Какво значат изборите в Германия за България


Главният прокурор Иван Гешев дойде в Народното събрание
Главният прокурор Иван Гешев дойде в Народното събрание

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Иван Гешев се изнесе от “Бояна”
  • СУ уволнява Петър Илиев заради плагиатство
  • Какво означават изборите в Германия за България

Главният прокурор Иван Гешев се е изнесъл от правителствената резиденция “Бояна”. Гешев беше първият главен прокурор, който заживя в съседство с президента и премиера, а Полина Паунова разказа цялата история от началото.

Изборите за президент

Инициативен комитет издигна кандидатурата на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент. В него участват представители на БСП, “Има такъв народ”, “Продължаваме промяната“, “Изправи се.БГ” и популярни личности.

Досега нито една от основните политически сили не е представила конкурент на Радев в изборите за президент. Защо и до какво ще доведе това? Отговорите са тук.

Радев призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да се кандидатира за президент. “Крайно време е Борисов да не използва своята партия като щит”, каза настоящият държавен глава.

COVID-19

Новите случаи на COVID-19 в България са 2536. Починали са още 149 пациенти с болестта. Сред жертвите от началото на март са 12 деца.

Правителството предложи мерки за овладяването на цените на електроенергията. Кабинетът предложи и компенсация за бизнесите, пострадали от скока в цените.

Над 40% от работещите бедни българи нямат пари, за да отопляват домовете си, сочи анализ. Това са 130 000 души. Само в една държава в ЕС делът им е по-голям - в Кипър.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Плагиатството на Петър Илиев

Етичната комисия на Софийския университет заключи, че Петър Илиев е плагиатствал в своя книга. Ректорът е започнал процедура по уволнението на Илиев, който беше кандидат за министър на ИТН.

Илиев каза, че не е плагиатствал и оспори компетентността на Етичната комисия.

Преди дни между министъра на културата и ГЕРБ започна спор за два етажа от НДК. Въпросът е за наема, но и за статута на тези офиси. Вижте какво твърдят страните в спора.

“Репортери без граници” призова властите в България да предприемат конкретни действия, за да гарантират свободата на медиите, и поиска темата да е водеща в кампанията преди изборите на 14 ноември.

Изборите в Германия

Германската социалдемократическа партия на Олаф Шолц спечели изборите в Германия с 25,7% от гласовете. Християндемократическият съюз отбеляза историческа загуба и е втори с 24,1%. Трети са “Зелените”. Въпросът сега е кой ще управлява.

Отговорът е важен и за България, защото двете водещи формации се разминават по един ключов въпрос - каква да бъде политиката към държавите в ЕС, които не спазват върховенството на закона. Не пропускайте този анализ на Дамяна Велева.

Резултатите от изборите напомниха, че Германия обича да се променя бавно. Но светът около нея вече не ѝ предоставя този лукс. Ще намери ли тя баланса, пита Владимир Шопов.

Русия планира да похарчи 12 млрд. долара, за да подпомогне финансово регионите в Източна Украйна, окупирани от подкрепяните от Москва сепаратисти. Това показа разследване на украинската служба на Радио Свободна Европа.

Частният бизнес в Куба беше позволен за първи път от 50 години. Това е огромна промяна в политиката на комунистическата държава. Вижте в това видео как се стигна до реформата.

И две препоръки

Еднополовите двойки в Швейцария ще имат право да сключват брак и да осиновяват деца. Това стана след референдум, при който 64,1% от хората подкрепиха промените.

Тя може да запрати топка с над 205 километра в час, но ще остане в историята с две други постижения - печелила е титли в продължение на 4 десетилетия и е символ на женското движение и тъмнокожите спортисти. Серена Уилямс е човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG