Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ИТН представи проекта си за кабинет, Петър Илиев пак е в него. Другите партии мислят дали да го подкрепят


кандидатът за премиер на ИТН показа всичките си дипломи пред журналисти в Народното събрание. Повод са съмненията за разминавания около докторската му степен

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • ИТН обяви кандидатите за министри
  • ГЕРБ ще гласува против кабинет на ИТН
  • Как двама спортисти си разделиха златен медал

“Има такъв народ” (ИТН) представи структурата и състава на втория си проект за кабинет пред партиите, от които търси подкрепа, и пред журналисти в Народното събрание.

Тук можете да видите кой кой е в предложението за кабинет на ИТН. В него влизат Петър Илиев, който беше предложен за министър на правосъдието, а после беше сочен като възможен кандидат за премиер, Ради Найденов, Гроздан Караджов, Велислава Петрова.

Партиите, от които ИТН потърси подкрепа - “Демократична България”, “Изправи се.БГ! Ние идваме!” и БСП - казаха, че предстои да решат дали ще подкрепят правителството на ИТН.

Депутатите от ГЕРБ ще гласуват против предложението за кабинет на ИТН, каза лидерът на партията Бойко Борисов. “Искаме да сме опозиция”, каза той.

Името на кандидата за премиер на ИТН е известно от миналата седмица, но за самия него не се знае много. Полина Паунова събра публичната информация за Пламен Николов.

Къде ще отидат парите от ЕС за здраве

България очаква близо 820 млн. лв. за здравни проекти от европейския Механизъм за възстановяване и устойчивост. За какво ще отидат парите и ще успеят ли да допринесат за наваксването на пропуските в здравеопазването? Надежда Цекулова потърси отговора.

Новите случаи на COVID-19 в България са 462. В болници са 914 души с коронавирус.

Ръстът на новите случаи се дължи на варианта “Делта”, каза проф. Ива Христова от Националния център по заразни и паразитни болести. По думите ѝ до края на август може да има по 1000 нови случая на ден.

Може да сте чували, че в Западна Европа хората протестират против “задължителното ваксиниране” срещу COVID-19. В тези държави обаче няма задължителна имунизация за цялото население. Вижте какви точно са мерките, срещу които има недоволство.

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов ще обжалва отказа на Висшия съдебен съвет да разгледа искането му за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Той ще поиска и тълкувателно решение от Конституционния съд.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Как Беларус се опита насила да прибере олимпийка

Международният олимпийски комитет разследва обвиненията срещу Беларус, че се е опитал насила да прибере спринтьорката Кристина Циманоуска от Олимпийските игри в Токио. Спортистката поиска международна закрила и получи хуманитарна виза от Полша.

Беларуският активист Виталий Шишов беше открит мъртъв в парк в столицата на Украйна Киев. Полицията започна разследване за убийство. Основната дейност на Шишов е била да помага на беларуски граждани, избягали от режима на Александър Лукашенко.

Германският дипломат Кристиан Шмид е новият върховен международен представител в Босна и Херцеговина. Той поема ключовия пост на фона на бойкот от страна на босненските сърби и противопоставяния между етническите групи в страната.

И една препоръка

По време на цялото състезание двамата са наравно. Съдията предлага да продължат надпреварата, докато някой от тях спечели, но те имат друга идея. Мутаз Баршим от Катар и Джанмарко Тамбери от Италия решиха да си разделят олимпийското злато.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG