Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: "Москва" потъна. Арестът на Борисов е незаконен. Спецправосъдието е в историята


Шефът на украинските пощи показва марка с руския военен кораб "Москва" и украинският войник, който го прати "да се ш*****"
Шефът на украинските пощи показва марка с руския военен кораб "Москва" и украинският войник, който го прати "да се ш*****"

Най-важното тази сутрин:

  • Руският военен кораб потъна
  • Кандидатите за СЕМ са трима
  • Арестът на Борисов е незаконен

Най-големият руски военен кораб “Москва” потъна. Крайцерът беше сериозно повреден след експлозия на борда. Украинската армия твърди, че го е ударила с ракети, но Москва не потвърждава. Това е същият кораб, който украински граничари пратиха по дяволите в началото на войната.

Русия започна война срещу Украйна преди 50 дни. Оттогава са убити поне 197 деца, съобщи украинската прокуратура. Ранени са 351 непълнолетни. Най-много деца са загинали в Донецк, Киев и Харков.

Финландия и Швеция от десетилетия поддържат политика на неутралитет. Но откакто Кремъл прати войските си в Украйна, те вече обсъждат да влязат в НАТО. Финландският депутат Мико Карна посочи пред Радио Свободна Европа причините.

Кандидатите за СЕМ

Мартин Карбовски каза, че няма да е кандидат за член на Съвета за електронни медии (СЕМ). Той беше номиниран от една от партиите в управляващата коалиция - “Има такъв народ”, а журналистическа организация обяви протест в петък заради това.

Парламентът трябва да избере двама членове на СЕМ и кандидатите на управляващата коалиция останаха двама - журналистката Пролет Велкова и експертът по медийно право Симона Велева. Опозиционната партия “Възраждане” също номинира кандидат.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина.

Арестът на Борисов, правосъдието

Софийският районен съд обяви ареста на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов за незаконен. Според магистратите в заповедта за задържането му не е посочено “нито едно годно доказателство”, че той е извършил престъпление. Цялата история е тук.

Кметът на Варна Иван Портних е обвинен заради замърсяването на Варненското езеро, предизвикано от аварирала през 2019 г. фекална тръба. Тя се скъса по-малко от 10 години след построяването си, а местните власти във Варна не съобщаваха за аварията с месеци.

Специализираните съдилища и прокуратури спирт да съществуват. Парламентът прие окончателно законът за закриването им с аргумента, че “се използват като бухалка” и не преследват ефективно нарушителите на закона.

Цензурата, конспирациите

Ако публикувате фалшиви новини и призиви за насилие, не е задължително Фейсбук да ви накаже. Но ако имате активна позиция срещу войната, Путин и неговите говорители в България, не е изключено да ви блокират. Как е възможно? Диляна Теохарова разказва.

Още преди войната се разпространяваше невярно твърдение за съществуването на “лаборатории за биологично оръжие” в Украйна. То беше опровергано, но продъжава да се споделя в социалните мрежи. Ралица Ковачева от платформата “Фактчек” провери от кого.

Вярата в конспиративните теории за ваксините срещу COVID- 19 е силно разпространена в ромските квартали, показа изследване. 83% от хората вярват на поне една конспиративна теория. Всеки трети човек например вярва, че ваксините се поставят чипове.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber, за да получавате новините направо в телефона си.

И две препоръки

Евакуацията от Киев беше съпроводена от километрични задръствания. Сега хората чакат с часове в колите си, за да се върнат обратно в домовете си след изтеглянето на руските войски. Вижте в това видео защо.

Осем стъпала най-често делят входа на блока от вратата на асансьора в панелните блокове в София. На много хора им отнема секунди да ги изкачат, но за други това е невъзможно. Архитект Орлин Давчев иска да промени това и заедно с колегите си безплатно проектира рампи за инвалидни колички.

Следете всички новини на сайта на Свободна Европа. Може да изтеглите безплатно и нашето приложение за Android или iPhone, за да не пропускате нищо важно.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG