Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Над 10 000 души с коронавирус са в болници. Разхлабването на мерките влиза в сила


Служител на спешна помощ в Бургас дезинфекцира линейка
Служител на спешна помощ в Бургас дезинфекцира линейка

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Над 10 000 души с COVID-19 в болниците
  • Разхлабването на мерките влиза в сила
  • Ще обърнат ли студентите апатията към изборите

Болните от COVID-19 в болниците в България за пръв път надхвърлиха 10 000 и в четвъртък са 10 093. Новите случаи през последния ден са 4207. Починали са още 129 души с вируса.

На 1 април влиза в сила разхлабване на мерките.

В България случаите на COVID-19 се увеличават, ваксинацията върви бавно, а мерките все пак се разхлабват. Вижте в това видео как е на други места по света.

Изпратете “3 минути” на приятел, за да се абонира и той/тя. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Четири дни до изборите

Парламентарните избори наближават. Следете най-важното от кампанията в блога ни.

Следващият парламент е възможно да угасне “като намокрен фас”, каза Христо Иванов от “Демократична България” в интервю пред Полина Паунова. Той допълни, че това може да се окаже реалистичен сценарий за “дългия рестарт на демокрацията в България”.

Създаването и позиционирането на партията на Слави Трифонов “Има такъв народ” е социално-психологически експеримент, каза културният антрополог проф. Ивайло Дичев пред Генка Шикерова. Самата партия не отговори на поканата за интервю.

Избирателната активност в България е най-ниска сред младите хора. Тази година обаче нещата може да изглеждат различно. Яна Стойкова разказва историите на двама млади българи, живеещи в чужбина, които обясняват защо за тях гласуването е важно.

Руски самолети до България

Радарите на НАТО са засекли три руски военни самолета близо до съюзническото въздушно пространство над Черно море. Изтребители от България, Турция и Румъния са вдигнати във въздуха, за да ги проследят, докато напуснат зоната.

Съдът оправда бившия директор на НДК Мирослав Боршош. Той беше обвинен за длъжностно присвояване, умишлена безстопанственост и серия неизгодни сделки.

Австралиецът Джок Полфрийман е напуснал България преди три месеца. Адвокатът му каза, че той е бил изгонен от дирекция „Миграция“ в МВР, откъдето са казали, че присъствието му не е желано и трябва да напусне възможно най-скоро.

Обвиненият в България за шпионаж в полза на Русия Николай Малинов подписа пътна карта за сътрудничество с партията на руския президент Владимир Путин “Единна Русия”.

Шпионска афера в Италия

В Италия полицията арестува капитан от местния флот и руски военен служител по подозрения в шпионаж. Москва потвърди, че задържаният е служител към кабинета на военния аташе и каза, че “изяснява подробностите”.

Близо 500 руски медици призоваха затворнически власти да осигурят на Алексей Навални адекватна медицинска помощ от лекар, на когото има доверие. Петицията идва на фона на влошаващо се здраве на опозиционера и отказа на властите да му окажат помощ.

Тази история напомня друг случай отпреди десетилетие - този на Сергей Магнитски, който съобщи за данъчна измама и умря без лекарска помощ в ареста година по-късно.

И три препоръки

За себе си тя разказва, че преживява нещо вълнуващо във всяка от книгите, чиито корици прави. Илюстраторът Капка Кънева е сред номинираните за авторитетната награда на името на Астрид Линдгрен. Запознайте се с нея в рубриката Човек на деня.

Творчеството му е скромно – 10 симфонии и няколко песенни цикъла. Приживе е по-прочут като диригент, но вече повече от век музиката му звучи в концертните зали – трудна за изпълнение, но страхотна за слушане. Той е Густав Малер, а за него разказва Пламен Асенов в рубриката си за великите европейци на XX век.

Лувърът съобщи, че е качил онлайн близо половин милион произведения на изкуството от своите колекции, пише в. “Сега”. Отделете си време виртуална разходка в парижкия музей.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG